BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Üdülési Csekk vagy Széchenyi Pihenő Kártya: melyikkel nyaralunk 2011-ben?

E-mail Nyomtatás PDF


Üdülési Csekk vagy Széchenyi Pihenő Kártya: melyikkel nyaralunk 2011-ben? Nagy kíváncsisággal fogadták és várják a munkáltatók az Üdülési Csekket felváltó új cafeteria elemet a Széchenyi Pihenő kártyát, melynek januárra ígérte a pontos szabályozását a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Olyannyira élénk ez a várakozás, hogy egy felmérésben résztvevők 15,38%-a a már meglévő információk alapján – és a pontos rendeleti szabályozás hiányában - is beillesztette a cafeteria kínálatába ezt, vagy tervezi, hogy ad majd Széchenyi Pihenő Kártyán juttatásokat munkavállalóinak.

Emellett azonban jól látszik, hogy az idei nyáron a pihenést még jórészt az üdülési csekkel valósítjuk meg, hiszen a 287 válaszadó majdnem 80%-a jelezte, hogy biztosít üdülési csekket munkavállalóinak.

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Szövetsége (KISOSZ) Somogy Megyei Érdekképviselete az illetékes tárcákhoz fordult, és országgyűlési képviselői segítséget kért, hogy kiderítse: miként válhatnak újabb jelentkezők üdülési csekk elfogadó hellyé, illetve mikortól és milyen feltételekkel vezetik be a rekreációs kártyát.

Egyelőre a munkáltatók a korábbiakhoz hasonlóan igényelhetnek és juthatnak hozzá az üdülési csekkekhez. Így továbbra is óriási előnyt élveznek azok a vendéglátó helyek, amelyek már elfogadóhelyekké váltak. Versenyhátrányba szorulnak viszont azok, akik későn ébredtek, mert 2009 nyarától kezdve leállt a folyamat, és nem tudtak újabbak csatlakozni a rendszerhez. Azok a balatoni vendéglátók, amelyek már korábban elfogadóhelyekké váltak, forgalmuk felét harmadát üdülési csekkekből realizálják.

Bár a korábbi ígéretekkel szemben eddig még nem jelent meg az üdülési csekket leváltani hivatott Széchenyi Pihenő Kártyáról szóló szabályozás, sok munkaadó már felvette cafeteria-kínálatába az új elemet.

Január végén Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a kártya bevezetése májusig várható, a konstrukciótól pedig azt várják, hogy tovább bővíti a hazai vendégéjszakák számát. (Az üdülési csekk nagyjából kétmillió vendégéjszakát generált bevezetése óta éves szinten, ennek további bővülését várja a szakma.)

A nehéz helyzetben lévő turisztikai szektor és a hotelszakma számára kézzelfogható segítséget jelent az üdülési csekk adótartamának idei, 25-ről mintegy 19 százalékra csökkentése, a legfontosabb húzóerőt azonban a Széchenyi Pihenőkártya jelentheti majd. Ez a szakma várakozásai szerint akár 30 százalékkal is növelheti a belföldi keresletet.

Tény, hogy a pihenőkártya igen attraktív eleme lehetne a cafeteria-rendszernek, az üdülési csekkhez képest ugyanis csaknem négyszeres a kedvezményes keret nagysága - a minimálbér helyett évi 300 ezer forint. (cafeteriatrend.hu/napi.hu/vallalkozoinegyed.hu)

Üdülési csekk igénylés 2011 - Üdülési csekk igénylés 2011-ben és az elfogadóhelyek listája

A Széchenyi Pihenő Kártya lesz az új üdülési csekk 2011-től

Még részletesebb információkat talál a Széchenyi Pihenő Kártyáról itt:

Friss: Széchenyi Pihenő Kártya igénylés, elfogadóhelyek