BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Nyugdíj 2012 változások - Nyugdíjtörvény 2012 letöltés

E-mail Nyomtatás PDF


Nyugdíj 2012 változások - Nyugdíjtörvény 2012 letöltés - Teljes öregségi nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a nyugdíjkorhatárt és van legalább 20 év bejelentett munkaviszonya, valamint nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban.

Fontos nyugdíjváltozások lépnek életbe 2012. január 1-től, minderről az alábbi linkre kattintva olvashat:

Nyugdíj változások 2012

2010-től a nyugdíjkorhatár 65 év, ami jelentős változásnak bizonyul. A nyugdíj megállapításának alapfeltétele,hogy ne álljon fent munkaviszony, és meglegyen az előírt szolgálati idő.

Előrehozott öregségi nyugdíj

Férfiak esetén 60 év, vagy annál öregebb korúak mehetnek nyugdíjba, ha van legalább 40 év szolgálati idejük és nem állnak munkaviszonyban.
Nőknél a korhatár 59 év, de a korábbi szabályok szerint 57 évesen már elmehetnek előrehozott öregségi nyugdíjba. Azok a biztosítottak, akik nem éltek 2008-ban ezzel a lehetőséggel, azok később is megtehetik. A nyugdíjkorhatár 59 év amennyiben van 40 év ledolgozott idejük és sem belföldön, sem pedig külföldön nem állnak munkaviszonyban.

Van lehetőség csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra, ami férfiaknál 60 év és legalább 37 év szolgálati idejük van, valamint nem állnak munkaviszonyban. A csökkentés mértéke az életkortól és a ledolgozott évek számától függ. Ha valaki 60 éves kortól kéri és 37 éve van, 7.2%-kal, 38 év 4.8%-kal, ha 39 éve van 2.4%-kal kell csökkenteni a nyugdíját. Nők esetében az 1954-es születésűek kaphatnak előrehozott öregségi nyugdíjat. Természetesen ebben az esetben sem lehet munkát vállalni. Az előrehozott és a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultaknál figyelembe kell venni a rokkantsági, valamint a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Aki minden kritériumnak megfelel és betöltötte a szükséges életkort, bármikor érvényesítheti nyugdíjra való jogosultságát, amennyiben nem áll fent munkaviszonya.

Az özvegyi nyugdíj (az elhunyt házastárs halálakor irányadó korhatár) feléledése szempontjából az elhunyt házastárs halálakor irányadó korhatárt kell figyelembe venni.

A korkedvezményes nyugdíj célja, hogy a nyugdíj előtt álló munkavállaló,ha munkaviszonya valamilyen okból megszűnik, a foglalkoztató egy összegben befizetett nyugdíjkiadás terhére nyugdíjba mehet. A korkedvezményes nyugdíj a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel vehető igénybe.

A nyugdíj összege, nyugdíjszámítás

A nyugdíj összegét a személyi jövedelemadóhoz igazodva kell kiszámolni. Aki nyugdíj mellett dolgozik, az elért kereset együttes összegét kell tizenkettővel elosztani. Rokkantsági nyugdíj esetén, ha korábban keletkezett az egészségkárosodás, mint amikortól az igénylő szolgálati időt szerzett, akkor az azt megelőző négyhavi kereset átlaga alapján határozzák meg. A rokkantsági nyugdíj addig jár, amíg a keresetveszteség fennáll. A rokkantsági nyugdíjat akkor kell beszüntetni, ha a rokkant személy hat havi bruttó bérének átlaga meghaladja a nyugdíj kétszeresét.

2010. július 1-jétől a nyugdíjak kifizetését minden hónap 15. napjáig folyósítják. Készpénzben a hónap 14-éig kapja meg a posta, amely a kifizetési naptár szerint kézbesíti ki az összeget. A nyugdíj összegét abban az esetben kell emelni, ha a GDP növekedés nem éri el a 3%-ot. Nyugdíjprémium akkor jár, ha a GDP növekedés várhatóan meghaladja a 3.5%-ot. Emelkedett a méltányosságból adható jövedelemhatár. Rendkívül indokolt esetben 75000ft-ot meg nem haladó jövedelemből élő nyugdíjasnak engedélyezett nyugdíjemelés.

Friss nyugdíj hírek: NYUGDÍJ 2012