BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Nyugdíj 2012: jön a szigorú svéd-modell, a névleges számlás nyugdíjrendszer

E-mail Nyomtatás PDF


Nyugdíj 2012: jön a szigorú svéd-modell, a névleges számlás nyugdíjrendszer. A jelenleginél általában alacsonyabb induló nyugdíjat biztosít majd az a rendszer, amelyet szeptember elején tár a szélesebb nyilvánosság elé a kormány. A svéd modellnek nevezett rendszerben az időskori járandóság alapja az egyéni számlán felhalmozott összeg lesz, amely nem tényleges megtakarítást, hanem egy számított nyugellátást takar. Nem mellékes az sem, hogy a korhatár is magasabb lenne annak érdekében, hogy az időskori évek megélhetését valóban képes legyen biztosítani a korábban lerótt járulék.

A jelenleginél jóval szigorúbb lesz és általában alacsonyabb induló nyugdíjat biztosít majd az a rendszer, amelyet szeptember elején tár a szélesebb nyilvánosság elé a kormány, ám amelynek néhány részlete már napvilágot látott.

Névleges számlás, avagy az angol rövidítés alapján NDC-rendszer. A jelek szerint ilyenné alakítja át a kormány a következő években a magyar nyugdíjszisztémát. A svéd modellnek is nevezett szabályozás lényeges az, hogy a munkavállalók által befizetett és az ő egyéni számlájukra kerülő járulék képezi a majdani nyugellátás alapját. A korábban fizetett járulékot idővel valorizálnák, a nyugállományba vonuláskor pedig az így folyamatosan „karbantartott „ egyéni számla egyenlegét osztanák el a várható élettartamból adódó időszakra.

Amennyiben ez a nemzeti nyugdíj-politikai koncepcióból kivilágló megoldás valósul meg, a jelenlegihez képest az lesz a legalapvetőbb változás, hogy nyugdíjjogosultságot csak a munkavállaló által fizetett járulék képezne,vagyis a szabályozás az állami pillérben is ugyanaz lenne, mint ami jelenleg a magán-nyugdíjpénztári tagokra vonatkozik. Ahhoz azonban, hogy értékelhető összeg keletkezzen a munkavállalók számláján, jelentősen növelni kell az általuk fizetett járulékot.

Az egyéni számla alapján az állam bizonyos mértékű névleges kamatot is biztosítana, ám ennek mértéke csak akkora lehet, hogy ne sodorja veszélybe a rendszer egyensúlyát. Az NDC-rendszer alapvetése ugyanis az, hogy csak annyi nyugdíjat lehet kifizetni, amennyire megvan a járulékfedezet. A tényleges hatásokról egyelőre nem készült friss elemzés, ám a korábbi Nyugdíj- és Időskori Kerekasztal számítása szerint ez a megoldás 10-20 százalékkal csökkentené az időskori járandóságok értékét. (vg.hu/orientpress.hu/berkalkulator.net)

Nyugdíj 2012: évekig nem lesz nyugdíemelés?

Korhatár előtti nyugdíj 2012: teljesen megszűnik a korhatár előtti nyugdíj, jön a jövedelempótló juttatás