BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Nyugdíj 2012: emelkedő nyugdíjkorhatár és egyéni számla 2012-től

E-mail Nyomtatás PDF


Nyugdíj 2012: emelkedő nyugdíjkorhatár és egyéni számla 2012-től. A mostani nyugdíjkorhatár a jövőben csak azokra a házaspárokra lenne érvényes, akik legalább két gyereket felneveltek és valamilyen szakmához juttattak, illetve iskolázottsághoz segítettek – ezt a javaslatot is felveti az az előterjesztés, amely az új nyugdíjrendszer lehetséges irányaival foglalkozik. A nyugdíjrendszer 2012-től jelentős változás előtt áll.

Nincs alternatívája a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek – írja a Magyar Nemzet birtokába jutott előterjesztés, amely a Széll Kálmán-terv végrehajtására létrejött munkacsoport részére készült. A dokumentum egyik hangsúlyos fejezete a Nemzeti nyugdíj-politikai koncepció címet viseli, és részletesen foglalkozik hazánk jövőbeli nyugdíjrendszerének felépítésével. Az előterjesztés készítői szerint a felosztó-kirovó elv a generációk közötti elosztást valósítja meg és a szolidaritásra épül.

A korrekt elszámolás technikai alapja pedig az egyéni számla rendszere, amelyre a kormányzat a magán-nyugdíjpénztári átalakítások során – az örökléssel együtt – már ígéretet tett. Az egyéni számlák tartalma a javaslat alapján nem fizikai tőke, hanem jóváírás lenne, és éppúgy felosztó-kirovó elven működne, mint a jelenlegi rendszer (vagyis a befizetett járulékot a jelenlegi nyugdíjasoknak utalja a ki a kormány).

Az örökösödés csak a hozzátartozók – házastárs, vagy gyermekek – számára lenne lehetséges, amely természetesen csak nyugdíjcélra lenne elérhető. Az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás elkülönült szolgáltatások lennének.

Mindenki olyan mértékű nyugdíjjogosultságot szerezne, amilyen mértékben a rendszer fenntartásához hozzájárult. Ezt részben a befizetett járulék, részben a felnevelt gyerekek száma mérné. (mno.hu/berkalkulator.net)

Mindig friss nyugdíj híreket talál itt: NYUGDÍJ 2012

Korhatár előtti nyugdíj 2012: teljesen megszűnik a korhatár előtti nyugdíj, jön a jövedelempótló juttatás

Nyugdíj 2012: több nyugdíja lesz annak, aki gyermekeket nevelt?

Nyugdíj melletti munka 2012: mennyit kell adózni 2012-ben nyugdíjas munkavállalóként?

Nyugdíj 2012: emelkedő nyugdíjkorhatár és egyéni számla 2012-től

2012-től megszűnik a korhatár előtti nyugdíj - Nyugdíj változások 2012. január 1-től

Nyugdíj 2012: nyugdíjkorhatár emelés és minimálnyugdíj befagyasztás 2012-től

Rokkantnyugdíj felülvizsgálat 2011-2012: 220 ezer rokkantnyugdíjast érintenek a változások