BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Reálhozam kalkulátor 2011: Mikor és mennyi nyugdíj-reálhozam kifizetésre számíthatunk?

E-mail Nyomtatás PDF


Reálhozam kalkulátor 2011: Mikor és mennyi nyugdíj-reálhozam kifizetésre számíthatunk 2011-ben? Fontos kérdés a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszalépők számára, hogy mekkora reálhozammal számolhatnak és mennyi pénzhez juthatnak. Aki nem nyilatkozott arról, mi legyen a neki visszajáró reálhozam sorsa, az kétszer is számíthat a postás csengetésére. Először egy figyelmeztető levél, majd a pénz érkezik, de ha valamiért ez utóbbit sem vesszük át, az összeg az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlán landol.

Azok, akik magánpénztári jogviszonyuk fenntartása mellett döntöttek az állami rendserbe való átlépés helyett, ilyen jellegű kifizetésre, így nyilatkozattételre sem jogosultak.

 

Fontos tudni, hogy a reálhozam a pénztár által elért, az inflációt meghaladó hozamot jelenti, nem egyenlő tehát a számlán lévő teljes, hozamból származó összeggel, annál akár jelentősen kisebb lehet, sőt az is előfordulhat, hogy reálhozam valakinél (a kiválasztott portfóliótól, illetve a pénztári tagság hosszától függően) egyáltalán nem képződött.

A reálhozam mértékét döntően a pénztári tagság időtartama határozza meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki 1998-tól - amikor tömegesen léptek át akkor aktív korúak a magánnyugdíjrendszerbe - pénztártag volt, és az átlagkereset után teljesítette a befizetéseket, akkor 21,8 százalékos reálhozammal számolhat. Azok a fiatalok azonban, akik csak 2005-ben lettek tagok, már nem jártak ilyen jól. Esetükben ugyanis az átlagkereset alapján utalt befizetések után csupán 1,5 százalékos reálhozamot könyvelhetnek el.

Mindenki dönthet, hogy az őt megillető summát milyen formában szeretné viszontlátni. Így lehetőség van az egy összegben történő adó- és járulékmentes felvételére (lakcímre, vagy banki átutalással kérve), vagy a pénzt át is lehet utaltani meglévő, illetve újonnan nyitott önkéntes nyugdíjpénztári számlára, esetleg rendelkezni lehet arról, hogy a pénztártag az összeg állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlán történő jóváírását kéri.

Amennyiben  valaki elfelejt március elsejéig  nyilatkozni a reálhozamról, az se keseredjen el. Az ilyen állampolgárok sem veszítik el ugyanis az összeget, ebben az esetben kapnak majd ugyanis egy levelet a magánnyugdíjpénztáruktól március folyamán. Ebben arra emlékeztetik őket, hogy rendelkezniük kell a kifizetés sorsáról. Ha ezt követően valaki 30 napon belül továbbra sem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár kiutalja az összeget az érintett lakcímére 2011. májusában. Amennyiben a kézbesítés sikertelen, a visszalépett pénztártag egyéni TB-számláján írják jóvá az összeget, vagyis a pénztár a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át.

A tb-rendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb augusztus végéig kézhez kaphatják az őket esetlegesen megillető reálhozamot. A kormány azt szeretné, ha a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálata minél gyorsabban lezárulna.

A magánpénztári reálhozamot a módosítás értelmében minden pénztártag esetében ugyanazon fordulónapra - május 31-re - kell kiszámolni. Így nem keletkezik olyan helyzet, hogy a tőzsde változásával valaki jobban, valaki rosszabbul jár.

Az elfogadott törvény részletezi többek között az egyéni számla szabályait is. Már nemcsak kimondja, hogy 2012. január 1-jével minden magyar állampolgárnak egyéni számlája és egyéni nyilvántartása lesz, hanem tartalmazza azt is, hogy milyen adatokat kell majd ezen a számlán nyilvántartani. A HVG reálhozam kalkulátorát itt találja!

Az egyes magánnyugdíjpénztárak reálhozam kifizetéseiről szóló tájékoztatókat itt olvashatja:

Allianz Magánnyugdíjpénztár reálhozam kifizetés

OTP Magánnyugdíjpénztár reálhozam kifizetés

ING Magánnyugdíjpénztár reálhozam kifizetés

AXA Magánnyugdíjpénztár reálhozam kifizetés

Erste Magánnyugdíjpénztár reálhozam kifizetés

Aegon Magánnyugdíjpénztár reálhozam kifizetés


Friss (2011. május 31.): Reálhozam árfolyam: ennyi jár a magánnyugdíjpénztári reálhozamok elszámolásának értéknapja utánNewer news items:
Older news items: