BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Nyugdíj visszalépés 2011. január 31-ig: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

E-mail Nyomtatás PDF


Nyugdíj visszalépés 2011. január 31-ig: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja. A kormány úgy döntött, hogy 2011. január 30-ig kell eldönteniük a munkavállalóknak, hogy átlépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe – jelentette be Matolcsy György, Nemzetgazdasági miniszter.

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők megtakarításai egyéni számlára kerülnek majd, és a házastárs számára örökölhető lesz – mondta el a miniszter. A kormány által tervezett szabályozás szerint azoknak a munkavállalóknak kell nyilatkozatot tenniük, akik magánpénztárnál kívánnak maradni a jövőben is.

Akinek infláció feletti követelése van és visszatér az állami rendszerbe, az infláció feletti összeget készpénzben felveheti, vagy azt a részt átteheti egy önkéntes pénztárba.

A jelenlegi nyugdíjrendszerben maradók számára jóváírják a 14 hónapos befizetést, amit a kormány 2011. december 31-ig elvon. A magán-rendszerben maradókat azonban kizárják az állami nyugdíjrendszerből, így a munkavállalók nyugdíjuk 70 százalékát elveszítik.

A cikk folytatása itt olvasható!

Nincs fedezet, ezért kell a tagok pénze

A nyugdíjmentő törvénycsomagra a miniszter szerint azért van szükség, mert 2011-ben az állam által kifizetendő, közel 3 ezer milliárd forint összegű nyugdíj 30 százalékára, 900 milliárdra nincs fedezet a nyugdíjkasszában, ugyanis ennyivel kevesebb nyugdíjjárulék érkezik be a társadalombiztosítás nyugdíj pillérébe. (A különbséget az elmúlt években a költségvetés mindig más bevételekből fedezte.)

45 nap lesz a visszalépésre

A kormány által benyújtandó törvénycsomag vitája várhatóan december 15-én lezárul, és ezután a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 45 napjuk lesz annak eldöntésére, hogy milyen nyugdíjrendszerbe tartozzanak - jelezte Matolcsy György. "Ha a magán-nyugdíjpénztári tagok úgy döntenek, hogy visszatérnek az állami rendszerbe (ehhez nem kell nyilatkozni), akkor február 1-jétől visszaáramlik az összes befizetésük az állami rendszerbe, és ebben az esetben a tag magával hozza a számláját, ami egyéni számlára kerül" - magyarázta a miniszter. Hozzátette, hogy ez a számla, akárcsak az állami nyugdíjnál, a házastárs részére örökölhető lesz.

A cikk folytatása itt olvasható!


Nyugdíjkalkulátor 2011 (új!) - Gyors nyugdíjszámítás néhány kattintással!