BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Magánnyugdíjpénztár reálhozam: ennyi pénzre számíthatnak a visszalépők

E-mail Nyomtatás PDF


Magánnyugdíjpénztár reálhozam: ennyi pénzre számíthatnak a visszalépők. Összesen 99.620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben - állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség összegzése, amely szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak összesen 2827,5 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a "maradók" vagyona pedig 234 milliárd forintot tesz ki.

Az adatok egyelőre nem véglegesek - jegyzi meg a szövetség  MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A jogszabályban előírtaknak megfelelően 2011. július 20-áig valamennyi pénztár rendben visszaigényelte a reálhozamok és munkáltatói támogatások kifizetéséhez szükséges összeget - emeli ki a Stabilitás Pénztárszövetség, hozzátéve, hogy szerdán a pénztárak megkezdték a tagi követelések kifizetését.
A közlemény idézi Borza Gábort, a szövetség alelnökét, aki szerint nincs érdemi akadálya annak, hogy az előírt határidőn belül megtörténjenek a kifizetések.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (ÁKK) a magán-nyugdíjpénztárak visszaigénylésének kézhezvételét követő két munkanapon belül átutalja a magán-nyugdíjpénztárak pénzforgalmi számlájára a visszaigényelt összegeket. Ezt követően a pénztárak a visszalépő tagi kifizetéseket - a törvényi előírásoknak és a tagok korábbi nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását legkésőbb 2011. augusztus 31-ig végzik el.

A Stabilitás számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek. Borza Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a banki és postai átutalások költségét - összhangban a jogszabályokkal - a pénztárak levonják.
Borza Gábor közölte: az érdekvédelmi szervezet adatgyűjtése alapján 11 pénztár érte el a működéshez szükséges 2 ezer fős létszámot, öt pénztár (ING, OTP, Aegon, AXA, Allianz) pedig a 10 ezer fő feletti létszámot. A nagy piaci pénztáraknál összpontosul a tagok és a kezelt vagyon mintegy 80 százaléka.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a reálhozam nem azonos az egyenlegértesítőkön szereplő hozammal. A pénztárak által év elején kiküldött értesítőkön ugyanis a tag egyéni számlájának egyenlege szerepel, amelyből le kell vonni a pénztártagság utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszakra vonatkozó, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs ráta értékét.

A reálhozam így a tag egyéni számlájának egyenlege (piaci érték) és a fenti módszerrel számított érték különbsége lesz - olvasható a közleményben. (MTI)

Az átlagos nyugdíjpénztári reálhozam 124 ezer forintra tehető