BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

A magánnyugdíjpénztári reálhozamok a postákon is átvehetőek 2011. szeptember 16-ig

E-mail Nyomtatás PDF


A magánnyugdíjpénztári reálhozamok a postákon is átvehetőek 2011. szeptember 16-ig. Az átvételre szeptember 16-ig van lehetőség - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Posta közös közleményében.

Mint írták, több magánnyugdíjpénztár már írásban visszaigényelte a reálhozam és tagdíj-kiegészítés összegét a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Van olyan pénztár, amelyik már megindította a kifizetést a tagok részére. Akik másként nem rendelkeztek, azok szeptember 16-ig a Magyar Posta közvetítésével juthatnak a kiutalt összeghez.

A jogszabály szerint a magánnyugdíjpénztárak legkésőbb július 20-ig kötelesek írásban visszaigényelni a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést az alaptól, és azok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb augusztus 31-ig kell teljesíteniük a jogosultak részére.

A reálhozamról és tagdíj-kiegészítésről a volt pénztártagok többsége úgy rendelkezett, hogy a neki járó összeget adómentesen veszi föl korábbi pénztárától, lakcímére történő postai kiutalással vagy banki átutalással. Ha a volt pénztártag nem rendelkezett a kifizetésről, akkor a magánnyugdíjpénztár a pénztári nyilvántartásban szereplő lakcímére postán küldi meg a pénzt a korábbi pénztártagna.

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet alkalmi módosítása alapján a Magyar Posta a visszalépett tagoknak járó kifizetéseket a pénztári indítást követő 20 munkanapon belül teljesíti. Amennyiben a volt tagot 150 ezer forint alatti összeg illeti meg, azt a postai kézbesítő személyesen fizeti ki a lakcímen. Ha a kézbesítő nem találja otthon a címzettet, értesítőt hagy nála, amely alapján a tag az értesítőn szereplő postán veheti át a pénzt. A 150 ezer forint feletti összegek esetében a volt pénztártag értesítőt kap, és ennek alapján tudja átvenni a neki járó összeget a postán.

Amennyiben a kézbesítés időszakában a volt pénztártag nem tartózkodik lakhelyén, a kifizetések zökkenőmentes teljesítése érdekében a Posta lehetőséget kínál arra, hogy a kiutalt összegeket - a pénztári utalás időpontjától függetlenül - szeptember 16-ig vegyék át a jogosultak, illetve a reálhozam fölvételére maguk helyett meghatalmazottat bízzanak meg.

A Magyar Posta a szeptember 16-ig át nem vett kifizetéseket köteles visszaküldeni az egyes magánnyugdíjpénztárakhoz. A visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztárak - a volt tagnak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalják át. (MTI)