BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

2012-től kötelező biztosítást kell kötniük a veszélyes hulladékot kezelő cégeknek

E-mail Nyomtatás PDF


2012-től kötelező biztosítást kell kötniük a veszélyes hulladékot kezelő cégeknek. Mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy a kolontárihoz hasonló ipari katasztrófák soha többé ne fordulhassanak elő - mondta Janez Potoćnik uniós környezetvédelmi biztos a vörösiszap-katasztrófa helyszínén. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár szintén Kolontáron kijelentette, hogy kötelező biztosítást kell kötniük a veszélyes anyagokat kezelő cégeknek várhatóan 2012 januárjától. Ez lesz a feltétele az egységes környezethasználati engedély kiadásának.

Törvényben kell rögzíteni, hogy milyen cégekre vonatkozik majd a kötelező biztosítás. A tervezetet a tárcaközi egyeztetések után várhatóan az Országgyűlés őszi ülésszakára nyújtjuk be, és jövő januárban lépne életbe a jogszabály– mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Illés Zoltán hozzátette, hogy az új törvény várhatóan csökkenti a Magyarországon működő, veszélyes hulladékot kezelő cégek számát, ami jelenleg 1.600-ra tehető. Illés Zoltán kifejtette, hogy a befolyt összegből létrejönne egy pénzügyi alap, amely a kolontárihoz hasonló katasztrófa esetén biztosítaná a kármentesítés költségét. Jelenleg ugyanis az adófizetők pénzéből fizeti az állam a helyreállítást – tette hozzá az államtitkár.

 

A vörösiszap-katasztrófa helyszínére látogatott Janez Potoćnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa. Elmondta, hogy a kolontári katasztrófa után a Bizottság vizsgálatot indított a magyar hatóságoknál az uniós irányelvek bevezetésének ellenőrzéséről. Hozzátette, a további vizsgálatok során kapnak választ arra, hogy a hatóságoknak az itt lévő vörösiszapot a veszélyes hulladékok közé kellett-e sorolni, illetve a bányászati hulladékokra vonatkozó előírásokat betartották-e a timföldgyárban. A biztos szerint a vörösiszap-tragédia és a fukusimai katasztrófa is megmutatta, hogy a megelőzés és a biztonság kialakításán nem szabad takarékoskodni.