BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Szocpol igénylés 2011-2012 - A szocpol és félszocpol várhatóan újra igényelhető lesz

E-mail Nyomtatás PDF


Szocpol igénylés 2011-2012 - A szocpol és félszocpol várhatóan újra igényelhető lesz 2012-től. Ha nem is SZOCPOL néven lehet majd igényelni, de úgy néz ki, hogy mégiscsak lesz egy szocpolhoz hasonlító állami lakástámogatás a családosok megsegítésére. Emellett újra engedélyeznék állami szinten a euróalapú jelzálog-hitelezést, a forintkölcsönök esetében pedig visszatérne az állami kamattámogatás is.

Myilvánosságra hozták az Otthonteremtési Stratégia szakmai vitairatát. Építés esetén például akár 3,5 millió forintos állami támogatást is el lehetne nyerni.

Az Otthonteremtési Program alapértékei és kiemelt céljai: az öngondoskodás ösztönzése, a gyermekvállalás, a tisztességes munka és a közterhekhez való hozzájárulás elismerése, a legális építések ösztönzése, az épített környezet minőségének javítása, az elvárható társadalmi szolidaritás, az energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontok érvényre juttatása, az állami szerepvállalás kereteinek meghatározása, a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás a lakás-mobilitás növelésével, a foglalkoztatás bővítésével, a hazai iparfejlesztés, iparmegtartás támogatásával.

Szintén alapvető jelentőségű az állami finanszírozás fenntarthatósága, a támogatási rendszer átláthatósága, fokozatosság és tervezhetőség az ipar és a kivitelezői, vállalkozói szektor számára, valamint a szociális, jövedelmi szempontok összekapcsolása.

Az Otthonteremtési Stratégia szerint idén októberig ki lehetne alakítani bevezethető formában a minőségi új építés támogatásának rendszerét, mely energiahatékonysági, fenntarthatósági és népesedési szempontokat venne figyelembe. Ezt 2012 januárjától be is lehetne vezetni, a szabályozás vonatkozna a magán- és bérlakásépítésre is.

Az egységes tőketámogatási program jelenlegi nevén KÉK, annyiban hasonlít a szocpolhoz,hogy állami támogatásként segíti lakáshoz jutni a családosokat. Ez azonban nem feltétlenül jelent direkt állami támogatást, mert a programba való állami részvételnek sok olyan módja van, ami nem jár közvetlen költségvetési kiadással.

A támogatásokat pontrendszer alapján ítélnék oda az igénylőknek. A pontrendszer szigorú szabályok közé van szorítva, az összes támogatás összege a lakás mérete négyzetméterben kifejezve, szorozva a pontszámmal és a pontszám forint ellenértékével.

A pontszámot adnak a minőségre, energia hatékonyságra, gyermekszámra, fenntarthatósági követelményekre. Egy pont értéke az elképzelések szerint, 2012-ben 2500 forint lenne. A túlköltést pedig az éves támogatási keretszámok akadályoznák meg. A támogatás egyik feltétele a költségek számlával való igazolása.

A tervek szerint 2012-ben az elérhető maximális pontszám 14 pont lenne, így egy 100 nm lakás építése után 3,5 millió forint támogatás járna. A vitairat kidolgozói szerint 130 nm feletti lakásnál már nem lehet támogatást igényelni és lakásonként csak 3 millió forint lenne a támogatás értéke.

Az Otthonteremtési Stratégiában azt javasolják, hogy 2012-ben 3500 lakás kapjon ilyen jellegű tőketámogatást, ez nagyjából 10,5 milliárd forint költségvetési kiadást igényelne. Túljelentkezés esetén a kiválasztás gyermekszám, jövedelem, vagyoni szempontok alapján történne. A támogatott lakásépítések maximális számát a következő években fokozatosan javasolják növelni, maximum évi 20 ezres szintig.

A javaslat ötletgazdái szerint 20 millió forintos átlagos beruházási értékkel számolva jócskán megtérülne a nyújtott 3 milliós támogatás a költségvetési befizetésekből (adók, járulékok stb.).