BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Költségvetés 2012 Magyarország: újabb két év szigor 2013-ig

E-mail Nyomtatás PDF


Költségvetés 2012 Magyarország: újabb két év szigor 2013-ig. A kormány által beterjesztett, két évre szóló költségvetési keretterv rendkívül szigorú fiskális politikát ígér 2012-re és 2013-ra is. A kabinet várhatóan az egészségügyi és a szociális kiadásokon spórol majd a legtöbbet.

Az áprilisi konvergenciaprogramban felvázoltnál részletesebb, bár rövidebb időtávú költségvetési keretről született kormányrendelet. A Magyar Közlönyben közzétett, Semjén Zsolt kormányfőhelyettes által jegyzett dokumentum 2013-ig tartalmazza a költségvetési keretszámokat, amelyek alapján néhány terület további jelentős megvonásokra számíthat.

Az eddig is tudható volt, hogy a szociális kiadásokon és az egészségügyön kíván a legtöbbet spórolni a kormány, most már látszanak a konkrét számok is. Munkaerő-piaci támogatásra például 16 százalékkal kevesebb jut 2012-ben, azaz 283 milliárd forint, de ez az összeg 2013-ban már magasabb lesz, bár az idei előirányzatot nem fogja elérni még nominálisan sem.

Az egyes minisztériumok és egyéb intézmények következő évekre vonatkozó kötelezettségvállalását is maximálta a kormány. Itt is jelentős szigorítás látható, a keretösszegek mindegyik szervnél jelentősen csökkennek a hároméves időhorizonton, a legnagyobb mértékben a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, 285 milliárdról 130 milliárd forintra. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mozgástere is szűkül, 152 milliárd forint helyett 73 milliárd forintnyi kötelezettséget vállalhatnak. (vg.hu/berkalkulator.net)Newer news items:
Older news items: