BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Állami lakástámogatás 2012: újraindul a lakástámogatási rendszer, otthonteremtési program 2012

E-mail Nyomtatás PDF


Állami lakástámogatás 2012: újraindul a lakástámogatási rendszer, otthonteremtési program 2012. Az Orbán-kormány új otthonteremtési programja 2012. év elején indulhat el. Akik lakást akarnak venni, vagy építkeznének és mindezt a szocpol segítségével valósítanák meg, azok már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. A kormány új lakástámogatási rendszere egyelőre még várat magára.

Többször felröppent a hír, miszerint a kormány új lakástámogatási rendszert dolgoz ki, hogy az elegendő önerővel nem rendelkező családok is bele tudjanak vágni egy lakásvásárlásba vagy neadjisten egy építkezésbe, de mindezidáig konkrét döntés nem született az ügyben.  Az ok: nincs elegendő fedezet, emiatt 2011-ben az úgynevezett szocpol nem lesz elérhető. A jelenlegi törvényi szabályozás szerint lakásvásárlás esetén a felvehető hitel összege nem lehet magasabb, mint a fedezetként szolgáló ingatlan forgalmi értékének 75 százaléka. És ez is csak akkor jöhet szóba, ha a leendő tulajdonosok jövedelme megfelel a bank kívánalmainak.

Egyelőre egy járható út van: a hiteligénylésbe egy kiegészítő ingatlant is be lehet vonni, vagyis olyan lakást-házat, amelynek bárki lehet a tulajdonosa. Ilyenkor a jelzálogot nemcsak a megvásárolt házra, hanem mondjuk a nagymama kunyhójára is bejegyzi a bank.  Kiegészítő ingatlanfedezet bevonásánál arra is lehetőség nyílik, hogy a vételárnál magasabb összegű hitel kerüljön folyósításra.

A Napi Gazdaságnak tavaly októberben nyilatkozó Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta: az energiahatékonyságot, éghajlatvédelmet és az öngondoskodást fókuszba állító otthonteremtésre az egykulcsos adó és a gyermekeket érintő adóváltozások következtében 300 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2011-ben.

Ugyanekkora összeget várnak a lakás-takarékpénztári feltételek módosításából. Az állam nyolc év helyett tíz évig támogatja évi 72 ezer forinttal az előtakarékosságot, így 6,5 millióról nyolcmillió forint fölé emelkedik a szerződés végösszege, és összevonhatóvá válnak a közeli családtagok szerződései.

Az előrejelzés 2013-ig szerény, összesen 4,6 százalékos növekedéssel számol a lakásépítések piacán – ez csupán évi egyszázalékos növekedés. A recesszió által leginkább sújtott lakásépítési piacon idén Európában mindössze 1,9 százalékos növekedés várható. A bővülés ebben a szektorban lassú lesz, és 2013-ban a lakásépítés és -felújítás teljesítménye nem éri el a 2008-as szintet sem, változást jelent, hogy nagyobb hangsúlyt kap (60 százalék) a felújítás.

A kormányzat az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében a minőségi lakásépítést és az energiahatékony, komplex felújításokat kívánja támogatni. A források tekintetében jelentős áttörés akkor várható, miután a sikeres válságkezelésen túljutott az ország, és a gazdaság növekedési pályára állt.

Jelentős problémát okoz a jelenlegi pénzhiány. A támogatások „lebegtetése” ugyanis a lehető legrosszabb a piacnak, mert a lakosság egy részének ugyan van pénze felújításra, építésre, de ebben a helyzetben ők is kivárnak.

2011-ben mindössze 15 ezer lesz az átadott lakások száma (40 ezerre lenne szükség), ötven éve nem volt ilyen rossz a helyzet. 2012-ben érdemi intézkedésekre van szükség, a költségvetésnek tartalmaznia kell, hogy közvetlen lakástámogatásra mennyit szán az állam.

Körülbelül 15 milliárd forint értékű - otthononként legfeljebb 3 millió forintos - támogatás már az áfából megtérül a költségvetésnek, és hozzávetőleg 5 ezer lakás építésének támogatását tudná megoldani 2012-ben. Lakásépítés nélkül nem lehet sikeres foglalkoztatáspolitika sem, tízezer lakás építése 40 ezer új munkahelyet generál.

Ha a kormány dönt a 2012-ben, esetleg 2013-ban induló új lakástámogatási programjáról, akkor arról a berkalkulator.net oldalán azonnal beszámolunk, és elemezzük az otthonteremtési program részleteit. (ma.hu/hg.hu/berkalkulator.net)