BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Végtörlesztés kalkulátor: sokat kockáztat az, aki a hosszú távú megtakarításához hozzányúl

E-mail Nyomtatás PDF


Végtörlesztés kalkulátor: sokat kockáztat az, aki a hosszú távú megtakarításához hozzányúl. Tetemes veszteséget kockáztat az, aki a hosszú távú megtakarításához nyúl annak érdekében, hogy rögzített árfolyamon törlessze devizahitelét - figyelmeztet elemzésében az ING Biztosító.

A végtörlesztéshez célszerű minél könnyebben mozdítható pénzügyi eszközökhöz nyúlni, ezek felbontása, felhasználása jár ugyanis a legkisebb veszteséggel - hívja fel a figyelmet Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója. A biztosító vezetője szerint különösen alkalmasak a végtörlesztési célú pénzfelszabadításra a rendkívüli kiadásokra félretett összegek, azon belül is minden, ami gyorsan, könnyen mobilizálható.

A hosszabb távra szóló megtakarítások felbontása viszont több okból sem szerencsés szerintük. Többek között jelentős veszteséggel járhat, hiszen minél kevésbé mobilizálható egy megtakarítási forma, hirtelen felszabadítása annál nagyobb költséggel jár, arról nem beszélve, hogy számos pénzügyi eszköz árfolyama jelentősen csökkent a válság nyomán. "Elég csak arra gondolni, ami a részvénypiacokon történt, és máris látható, hogy például egy nagyobb részvénytartalmú hosszú távú megtakarítás pénzzé tételén - amivel realizáljuk az árfolyamveszteségeinket - akár a teljes hitelnyereség is elmehet" - mondja Kovács Zsolt.

További hátránya a hosszú távú megtakarítás feltörésének, hogy ezzel a korábban kijelölt megtakarítási célokat veszélyeztetjük. "A hosszú távú megtakarítások egészen más szerepet töltenek be, mint a rövid távra tartott pénzeszközök. Egzisztenciális biztonság, családi jólét, nyugodt nyugdíjas évek, egy hőn áhított vagyontárgy megszerzése - ezek olyan célok, amelyeknek nem a pénzbeli értéke a fontos, hanem a jólétünkre, az életminőségünkre gyakorolt hatása" - emeli ki Kovács Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató szerint érdemes megfontolni, hogy a hosszú távú megtakarítás felbontása helyett inkább forinthitelt vegyünk fel. Ezzel nem csupán a megtakarítási célnak nem kell búcsút inteni, de szerencsés esetben az adott pénzügyi eszköz a futamidő alatt generál olyan értéket, amely ellentételezi a hitelköltségeket.

A legfrissebb becslések szerint 100-300 ezer jelzálogalapú devizahiteles tud, illetve akar majd élni a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével. Az ügyfelek közel fele várhatóan megtakarításból, másik fele pedig forinthitelből váltja majd ki a kölcsönt - áll a közleményben. (MTI)

Ön igénybe veheti a végtörlesztést? Olvasson el minden részletet a végtörlesztésről:

Végtörlesztés törvény