BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Végelszámolás 2011: jelentősen növekedett a a végelszámolások száma

E-mail Nyomtatás PDF


Végelszámolás 2011: jelentősen növekedett a a végelszámolások száma. Az év eleje óta 40 százalékkal több a végelszámolás, mint a felszámolási eljárás, ennek oka az, hogy a cégbíróságok sorra indítják a kényszer-végelszámolásokat olyan cégekkel szemben, amelyek nem adtak le mérleget - közölte a céginformációval foglalkozó Opten Kft. hétfőn az MTI-vel.

A végelszámolások száma az évek első három hónapjaiban két éve 3.230, tavaly 3.423, az idén pedig 5.873 volt. A növekedés hátterében az áll, hogy a cégbíróságok egyre több jelzést kapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) olyan cégekről, amelyekkel szemben a mérlegadatok leadásának elmulasztása miatt lefolytatták az adóigazgatási eljárást, majd bevonták az adószámukat. Ezekben az esetekben a bíróság nem mérlegelhet: meg kell indítania a kényszer végelszámolást - idézi a közlemény Kenesei Juditot, a Fővárosi Cégbíróság vezetőjét.

 

A NAV tavaly az egész évben 42 ilyen esetről tájékoztatta a cégbíróságokat. Az idén március végéig már 3.060 adószám megvonásról szólt az értesítés, áprilisban viszont 5.600 volt a számuk.

Az idei első negyedévben egy végelszámolt kft-re egy végelszámolt bt. esik, korábban másfélszer több volt a bt.-k aránya. A bezárásra ítélt cégek átlagos árbevétele 2009 első negyedében 2,5 millió forint volt, ez 2011 első negyedévében már több mint tízszeresére nőtt. Eközben az átlagos adózott eredmény a két évvel ezelőtti mínusz 2 millió forintról 2011-re plusz 2 millióra váltott. (MTI)Newer news items:
Older news items: