BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Új egyházi törvény 2011-2012: nincs 25 ezer fős kritérium a történelmi egyházaknak

E-mail Nyomtatás PDF


Új egyházi törvény 2011-2012: nincs 25 ezer fős kritérium a történelmi egyházak számára. A jövőben az egyházi bejegyzés alapvető feltétele lenne az, hogy az egyház elsődlegesen vallási tevékenységet végezzen, legalább húsz éve működjön Magyarországon és legalább ezer természetes személy legyen a tagja - fogalmazott Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a "Vallás, egyház, oktatás Európában és Magyarországon" című szimpóziumon tartott előadásában.

A Kormány célja az, hogy az egyházakra vonatkozó sarkalatos törvényben pontosan meghatározza, mit ismer el egyháznak és vallási közösségnek, valamint mit tekint vallási egyesületnek.

Szászfalvi László előadásban emlékeztetett: a korábbiakban felvetődött az, hogy létszámhoz - akár 25 ezer főhöz - kössék a történetiség elismerését.

Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a 25 ezres taglétszámi kritériumot nem tudná teljesíteni több, jelentős magyarországi múlttal rendelkező egyház, például az ortodoxok vagy az unitáriusok, ugyanakkor több, dinamikusan fejlődő újabb egyház - amelyeknek viszont a magyar történelemben és kultúrában nincs még olyan széles beágyazódottsága - könnyedén teljesítené – hangsúlyozta az államtitkár.

Szászfalvi László rámutatott: a tervezett új törvény nem kívánja kirekeszteni a kommunista diktatúra időszakában is már egyházként működő vallási közösségeket, vagy azokat, amelyek közvetlenül a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. törvény hatálybalépése után kezdték meg tevékenységüket. Az eddigiekkel ellentétben - folytatta az államtitkár - nemcsak alapszabályt, hanem részletes hitelveket is csatolnia kell majd a bejegyzést kérő egyháznak. Ebből lesz megállapítható, hogy a bejegyzést kérőnek tényleg van-e önálló teológiai alapvetése. Ennek eldöntéséhez a bejegyzést kizárólagos hatáskörrel végző Fővárosi Bíróság szakértők segítségét is igénybe veheti majd - mutatott rá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a tervezett törvény melléklete elfogadna olyan jegyzéket is, amely azokat az egyházakat tartalmazná, amelyeknél a bejegyzés feltételei nyilvánvalóan fennállnak, ezeket a törvény nem kívánja kitenni a bejegyzéssel járó procedúrának, ezért esetükben elrendeli a bíróságnak a kötelező bejegyzésüket.

Szászfalvi László kiemelte: a névviselés kérdését is szigorúbban kell szabályozni a jövőben, hogy ne lehessen egy egyház nevét, szimbólum- vagy szertartásrendszerét összetéveszteni másokéval. Elmondta: azon szervezetek, amelyek nem felelnek meg az egyházzá nyilvánítás kritériumainak megélhetik saját világnézetüket, vallási jellegű elképzeléseiket nemcsak egyéni, hanem közösségi szinten is. Ők a készülő civil törvény alapján olyan egyesületeket hozhatnak majd létre, amelyek vallási tevékenységet is végeznek - fűzte hozzá. .

Az iskolák egyházi kézbe átadása kapcsán elmondta: várhatóan 2013-tól az állami költségvetés átveszi mind az önkormányzati, mind az egyházi intézmények alkalmazottai fizetésének biztosítását, amely a fenntartási költségek jelentős részét jelenti. A részletek kifejtésére e kérdésben az oktatási államtitkár a kompetens - tette hozzá. (kormany.hu/mti.hu/berkalkulator.net)Newer news items:
Older news items: