BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

SZJA bevallás 2011 - NAV (APEH) Szja bevallás nyomtatvány letöltése

E-mail Nyomtatás PDF


SZJA bevallás 2011 - NAV (APEH) Szja bevallás nyomtatvány letöltése a 2011-es adóbevalláshoz. Változik 2011. január elsejétől a személyi jövedelemadóra vonatkozó bevallási kötelezettség szabályozása is. Az az új szabályozás szerint az adót adóévenként kell bevallani. Adómentes az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó bevétel, ha annak éves összege nem haladja meg a 200.000.-Ft-ot. Vagy ha valaki ingatlant értékesített és az abból származó bevételből nem keletkezik jövedelem.

Az Szja-bevallás határideje 2011. május 20. - fontos teendők:

  • Önadózók adóbevallásának megküldése az adóhatósághoz - 1053 bevallás
  • Csökkentett adattartalmú bevallás megküldése az adóhatóságnak
  • Egyszerűsített bevallás (1053E) visszaküldése az adóhatóságnak javítva vagy javítás nélkül
  • Munkáltatói adómegállapítás elkészítése és átadása/megküldése a munkavállalónak
  • Rendelkezés az adó 1+1 százalékáról
Csökkentett adattartalmú bevallás. Az, aki ezt a bevallási formát választja (tehát speciális jellegű jövedelme nem volt), egyszerűsített formában, megtartva az eredeti bevallás felépítését, sorainak számozását, áttekinthetően kapja kézhez a részére szükséges lapokat. Ezt a fajta bevallást a 1053-as formanyomtatványon lehet teljesíteni. A bevallás internetről letöltött programmal történő elkészítése esetén előlap-vezérelt.
Nem élhet ezzel a lehetőséggel: egyéni vállalkozó, őstermelő, aki személyes közreműködői díjat vesz figyelembe, külföldről származó jövedelemmel is rendelkezik, felszolgálóként, vagy fogyasztótól közvetlenül kapott borravalóval rendelkezik, érintett ellenőrzött tőkepiaci/csereügylettel kapcsolatos tranzakcióban, tartós befektetésből származó adóköteles jövedelme van, vagy az, aki az egyszerűsített közteherviselés szabályait alkalmazta.

Az egyéni vállalkozóknak és az ÁFA megfizetésére kötelezetteknek 2011. február 25.-ig, más magánszemélyeknek 2011. május 20.-ig kell benyújtaniuk az adóbevallást.

A 2010-es adóévtől nem része az egységcsomagnak az SZJA és az egészségügyi hozzájárulás befizetési kötelezettség teljesítésére szolgáló készpénz-átutalási megbízás, személyesen lehet kérni csekket ennek befizetésére. Lehetőség van továbbá banki átutalással, vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával teljesíteni ezen kötelezettségeket.

A bevallásban újdonság az adóalap kiegészítés (szuperbruttósítás). Az összevont adóalap összegét az adóalap kiegészítésre tekintettel, az összevonás alá eső jövedelmek 1.27-szereseként kell meghatározni. Az adó alapját a magánszemélynek kell kiszámolni, attól függően, hogy az igazolt bevétele és költsége figyelembe vételével meghatározott jövedelem 100 %-ban, vagy 78 %-ban képezi az adóalap kiegészítés alapját. Az összevont adóalap részét képező, adóterhet nem viselő jövedelem (pl. nyugdíj), az adóalap kiegészítés nem vonatkozik, tehát azt változatlan összegben kell az összevont adóalapba beszámítani.

A régebbi 18 %-os adókulcs jelenleg 17 %-ra változott, az alsó adókulccsal számított jövedelemrész 5 millió forintra emelkedett. Az 5 millió forint feletti összevonás alá eső adóalap után 32 % az adókulcs.

Ha még részletesebben szeretne olvasni a 2011-es adóbevallásról, kattintson:

Adóbevallás 2011: határidők és nyomtatványok

1053 nyomtatvány letöltése a 2011-es bevalláshoz

Adó 1 százalék felajánlás 2011-ben: adó 1% lista és nyomtatvány a 2011-es adóbevalláshoz

1 SZÁZALÉK ADÓ 2011 NYOMATVÁNY: 2011. évi rendelkező nyilatkozat a befizetett adó 1+1 %-ról

Szja bevallási tudnivalók 2011: a bevallási késedelem 2011. május 20. utánNewer news items:
Older news items: