BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Szerkezetátalakítási támogatás az állattenyésztőknek 2012-től

E-mail Nyomtatás PDF


Szerkezetátalakítási támogatás az állattenyésztőknek 2012-től. Magyarország az állattenyésztési ágazatok támogatását nem egy másik, a jelenlegi rendszertől teljesen eltérő formában kívánja megoldani. A VM 2012. január 1-től egy a SAPS (területalapú) rendszer keretén belül működő, a húsmarha- és juhágazat számára kialakított „Kérődző szerkezetátalakítási és fejlesztési programot” kíván elindítani.
A program a 2004 óta működő nemzeti kiegészítő támogatások (top-up) jövő évtől kezdődő csökkenésének, majd 2013-ban történő megszűnésének érdemi kompenzálására szolgál. A támogatási forma a Közös Agrárpolitika 2013 utáni időszakában is továbbvihető.

A szerkezetátalakítási program keretrendszerét az érintett termékpályák meghatározó szervezetei megtárgyalták és elfogadták, így annak elindítását Magyarország 2011. augusztus 1-ig bejelenti az Európai Uniónak. A gazdálkodóknak a támogatásért részt kell venniük a nemzeti programban, amely a foglalkoztatás fenntartására, a beruházásokra, a továbbképzésre, a szakmai fejlődésre ösztönöz.

A szerkezetátalakítási programon felül a VM biztosítja a 2012. évre járó és 2013-ban fizetendő nemzeti kiegészítő támogatást olyan mértékben, melyet az EU engedélyez. A csökkenés pontos mértékéről a tárgyalások még messze nem zárultak le az érintett tagállamok, így Magyarország és az Európai Unió között.

A munkaintenzív növénytermesztési ágazatokban 2010-ben elindított dohány és zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási programokat a 2012-2013. közötti időszakban is folytatjuk. A zöldség-gyümölcs szektorban újra megnyitjuk a pályázatokat, hogy még több termelő juthasson forráshoz.

A tejágazat támogatása érdekében ismét meghirdetjük a már 2010-ben bevezetett különleges tejtámogatás programot, és biztosítjuk az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást (8,7 milliárd Ft/év öt éven keresztül).

Valamennyi állattenyésztéshez kapcsolódó nemzeti támogatási jogcímnél (állatjólét, állati hulla elszállítása, állati betegségek megelőzése) a legmagasabb szintű finanszírozást kívánjuk biztosítani a következő években is, és folytatjuk azokat a forgóeszköz-hitelprogramjainkat, melyek fontos szerepet játszanak az állattartó vállalkozások likviditásának megőrzésében.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program állattartó telepek korszerűsítése pályázatának III. ütemének keretében 46,2 milliárd forint odaítéléséről született döntés, amely 338 beruházási helyen teszi lehetővé a versenyképességhez szükséges fejlesztések megindulását.

A VM a megadott határidőig, augusztus 1-jéig bejelenti az EU-nak az érintett ágazati szereplőkkel egyeztetett szerkezetátalakítási  programot.

Mint ismeretes az úgynevezett top-up támogatások a régi és új tagállamok között meglévő támogatáskülönbségek kiegyenlítésére szolgálnak, de 2013-ban megszűnnek.Newer news items:
Older news items: