BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Rokkantnyugdíj helyett egészségkárosodási ellátás lesz 2012-től

E-mail Nyomtatás PDF


Rokkantnyugdíj helyett egészségkárosodási ellátás lesz 2012-től. Összevonná a kormány a nyugdíjkorhatár előtti, rokkantsággal és egészségkárosodással összefüggésben járó különféle jelenlegi ellátásokat. A juttatások új gyűjtőneve egészségkárosodási ellátás lehet. Három év alatt összesen 217 milliárd forint költségvetési megtakarítást eredményezhet a rokkantsághoz, egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakítása a nemzetgazdasági miniszter szerint.

Matolcsy György elmondta: a rokkantnyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások - a korhatár betöltéséig - a jelenlegi formájukban megszűnnének, és egészségkárosodási ellátássá alakulnának át. A változások következtében a jövőben becslések alapján mintegy 150 ezer fővel bővülhet a munkaerőpiac.

Az egészségkárosodáson, illetve a megváltozott munkaképesség vizsgálatán alapuló rokkantnyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, illetve egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások - a korhatár betöltéséig - a jelenlegi formájukban megszűnnének és egészségkárosodási ellátássá alakulhatnak át.

Az átalakítással a kormány a nyugdíjkorhatár fölöttieket nem piszkálná, az ellátásokat csak a 62 év alatti körben vonná össze, így feltehetően közülük kerülhet ki a 150 ezer új foglalkoztatott.

A korhatár előtti rokkantnyugdíjasokat illetve a járadékosok csoportjait összesítve kiderül, hogy az átalakításnak 528 ezer pontenciális érintettje van, közülük kerülhet az NGM becslésében megjelölt 150 ezer új munkavállaló. Ez lényegében azt jelenti, hogy a mai ellátottak közel haramda kell visszatérjen a munkaerőpiacra a következő két és fél évben, 2013 végéig.

A rokkantsági nyugdíjrendszer és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások rendszerének átalakítása azt az elsődleges célt szolgálja, hogy a munkaképes korú, foglalkoztatásra, foglalkozási rehabilitációra javasolható emberek visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Az átalakításról szólva a tárcavezető kifejtette: az egészségkárosodáson, illetve a korábban megváltozott munkaképesség vizsgálatán alapuló rokkantnyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, illetve egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások - a korhatár betöltéséig - a jelenlegi formájukban megszűnnének, és egészségkárosodási ellátássá alakulhatnak át. A tervek szerint az átalakuló ellátásokkal kapcsolatban új, a foglalkoztathatóságot alapul vevő és a munkaerőpiacra való visszatérést segítő ellátórendszert vezetnének be. (MTI/index.hu/berkalkulator.net)

A legfrissebb információkat a rokkantsági nyugdíjrendszer 2012. január 1-től bevezetendő átalakításáról itt olvashatja:

Rokkantsági nyugdíj 2012: jön a rokkantsági járadék és a rehabilitációs járadékNewer news items:
Older news items: