BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Pénzmosás: évente 15 milliárd dollárnyi pénzt moshatnak át Magyarországon

E-mail Nyomtatás PDF


Pénzmosás: évente 15 milliárd dollárnyi pénzt moshatnak át Magyarországon a NAV szerint. A becslések szerint mintegy 15 milliárd dollárnyi pénzt moshatnak tisztára Magyarországon egy év alatt - mondta Sors László, a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese pénteken a fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

 

 

Az elnökhelyettes a pénzmosás elleni küzdelemről szóló konferencia sajtótájékoztatóján elmondta: komoly paradigmaváltásra volt szükség a magyar bűnüldöző szervek részéről, hogy az ilyen bűncselekménytípust megfelelő módon üldözni tudják. Tavaly mindössze nyolc vádemelés született ilyen ügyben, idén pedig már több tucatnyi - fűzte hozzá.

A közhiedelemmel ellentétben a pénzmosás hátterében általában nem kábítószer-kereskedelem vagy prostitúció, hanem gazdasági bűncselekmény áll. Fontos az állampolgári bejelentéseket ösztönözni, tavaly például hétezer bejelentés érkezett a NAV-hoz, főleg a bankszektorból - mondta.
Magyarországon a pénzmosás hátterében általában adócsalás, sikkasztás és hűtlen kezelés áll; az elkövetők között gyakran strómanokat és külföldi állampolgárokat találnak.

A sajtótájékoztatón bemutattak egy nemrégiben felderített ügyet: egy debreceni könyvelőiroda vezetője által létrehozott bűnszervezet hamis iratok, banki igazolások felhasználásával 300 millió forintnyi hitelt vett fel különböző bankoktól, amelyet aztán nem fizetett vissza. A felvett pénzt később egy legálisan létrehozott vállalkozás bevételeként tüntették fel. Mindezért akár húsz év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság az elkövetőkre. A bűnszervezet lebukása után lefoglalták a gyanúsítottak vagyonát, így a kár nagy része megtérült - ismertették a tipikusnak mondott esetet.

A konferencia első napján, csütörtökön a pénzmosás volt a téma, a második napon pedig az offshore-jelenségek elemzésével foglalkoznak a résztvevők. (MTI)