BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Otthonvédelmi akcióterv: Orbán 5 pontja a devizahitelesek megsegítésére

E-mail Nyomtatás PDF


Otthonvédelmi akcióterv: Orbán 5 pontja a devizahitelesek megsegítésére. Örülök, hogy hosszú viták után eljött az a pillanat, amelyben együtt tudunk bejelentést tenni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Sikerült találni néhány olyan húsbavágó pontot, amelyekben sikerült egyetértésre jutni a két fél között - mondta. Ötpontos megállapodásról van szó, mely az egyik legfontosabb társadalmi kérdést kezeli. A programot otthonvédelmi akciótervnek nevezhetjük, mely az eladósodott családokat, az "előző korszak áldozatait" segíti. Minderről a parlamentnek jogszabályokat kell alkotnia.

Az otthonvédelmi akcióterv öt pontja a következő:

1. Árfolyamgát: önkéntes módon rögzített törlesztési árfolyam a lakáshitellel rendelkező devizahitelesek számára. 2014. december 31-égi a frankhitelesek 180 forintos árfolyamon törleszthetnek, hasonló árfolyamgát lesz érvényben az euró- és jenhitelesek esetében is.

2. Lakásárverezések: a moratórium nem tartható fenn, ugyanakkor meg kell védeni az adósokat a lakáspiaci hiénáktól. Ezért először csak nagy értékű és alapterületű ingatlanok árverezésére kerülhet sor, valamint egy településtípus ill. megyék szerinti kvótarendszert alkalmaznak.

3. Segítségnyújtás a bajba jutottaknak: a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása. Ez két módon segít a lakásukat elvesztőknek: zöldmezős állami beruházásként lakásépítési programot épít, valamint a társaság megvásárolja az adós lakását, aki bérlőként lakhat tovább a lakásban. Erre az önkormányzatokkal szoros együttműködést indítanak.

4.Visszaáll az euró alapú lakáshitelezés, mivel a jelenlegi helyzet az EU szabályai szerint nem tarható fenn, de csak az euróalapú, a minimálbért 15-szörösen meghaladó jövedelemmel,rendelkezők vehetik igénybe.

5.Lakásváltási kamattámogatás lép életbe legfeljebb öt éven át, ez legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5%-ot is.

(penzcentrum.hu/berkalkulator.net)Newer news items:
Older news items: