BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Népszámlálás 2011: kérdőív és tudnivalók a magyarországi népszámlálásról

E-mail Nyomtatás PDF


Népszámlálás 2011: népszámlálás kérdőív és tudnivalók a magyarországi népszámlálásról. Magyarországon az idén lehet először interneten adatot szolgáltatni a 2011. október 1-jén kezdődő népszámlálás során, de 40 ezer kérdezőbiztos is járja majd az országot.

Az internetes kapu október 1-je és 16-a között áll majd nyitva; akik ez idő alatt nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokhoz az azt követő hetekben látogatnak el a kérdezőbiztosok - mondta Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese, aki arra számít, hogy az állampolgárok 10-20 százaléka válaszol a világhálón a lakásra, illetve a személyi körülményekre vonatkozó kérdésekre.

Október 17-től a számlálóbiztosok azokhoz mennek el személyesen, akik nem töltötték ki az adatlapokat interneten. A papíralapú adatszolgáltatás kétféle lesz, egyrészt lehet majd kikérdezéses módon nyilatkozni, illetve lesz lehetőség az önkitöltésre is.

Az összeírás minden olyan emberre vonatkozik, aki életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik, s az egy évnél nem régebben külföldön lévő magyar állampolgárokra is. Ebbe a körbe azonban az elmúlt hónapokban indult honosítás során állampolgárságot szerző emberek nem tartoznak bele, így őket nem érinti a népszámlálás. A kérdőívek kitöltése - a szenzitív adatok kivételével - kötelező, aki nem engedi be a kérdezőbiztost, az szabálysértést követ el.

A kérdőívek, hasonlóan a tíz évvel ezelőttihez, alapvetően két részre oszlanak: a lakásokra és a személyi adatokra kérdező egységekre. A lakásokra vonatkozóan válaszolni kell egyebek mellett a lakcím esetleges pontosítására, az épülettípusra, az építés évére, a lakás falazatának anyagára, a lakástulajdonlás formájára, a lakás területére és a helyiségek számára vonatkozó kérdésekre, valamint meg kell jelölni a fűtés módját, energiaforrását, a szennyvízelvezetés módját, illetve például azt is, hogy van-e meleg víz a lakhelyen – mondta.

A személyi kérdőíven a születési hely és időpont megjelölésén kívül ki kell tölteni azt is, hogy élt-e életvitelszerűen Magyarországon kívül a válaszadó, van-e házastársa, illetve élettársa, milyen iskolázottsággal rendelkezik, ha esetleg több diplomája van, azokat mikor szerezte, és milyen nyelven beszél. Munkahelyével kapcsolatban pontosan le kell írni, milyen jellegű munkát végez, mi a foglalkozása, és ha történetesen munkanélküli, keres-e munkát. Meg kell határoznia azt is, milyen közlekedési eszközzel jár munkába, és mennyi idő alatt ér oda a lakhelyéről.

A személyi kérdőív egy részén olyan kérdések szerepelnek, amelyekre fakultatív a válaszadás. Ilyenek a nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, baráti közösségben használt nyelvre és vallási felekezetre vonatkozó kérdések. Ezenkívül arra sem kötelező válaszolni, hogy mely tartós betegségben vagy fogyatékosságban szenved az állampolgár, és hogy ennek esetleges megléte akadályozza-e őt valamilyen tevékenységben – közölte.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon a népszámlálást törvény írja elő, az állampolgároknak pedig kötelező kitölteniük a kérdőíveket. A számlálóbiztosok a teljes körű, legfrissebb címállomány alapján járják majd a településeket. Mintegy 37 ezer számlálóbiztost alkalmazna, a természetes fluktuációt is beleszámítva számuk elérheti a 40 ezret. Az önkormányzatok és megyei kormányhivatalok alkalmazottait is beleszámítva pedig összességében mintegy 50 ezren dolgoznak majd az idei népszámláláson.

Előreláthatóan 2012 első hónapjaiban lesznek előzetes adatok a népszámlálásról, és jövő év végére kerül majd valamennyi adat adatbázisba. A KSH népszámlálási kiadványához CD-t illetve DVD-t mellékelnek, illetve az interneten is meg lehet majd tekinteni az ehhez kapcsolódó táblázatokat.

A népszámlálásról még több információt talál az alábbi oldalon:

NÉPSZÁMLÁLÁS 2011

Népszámlálás 2011 online kérdőív kitöltése - NÉPSZÁMLÁLÁS MAGYARORSZÁG 2011

Egyéb fontos hírek a népszámlálásról:

Népszámlálás 2011 KÉRDŐÍV LETÖLTÉS itt! - Magyarországi népszámlálás 2011

Népszámlálás 2011 kérdezőbiztos: így jelentkezhet kérdezőbiztosnak!

Mióta van népszámlálás Magyarországon?
Népszámlálás 2011: a hajléktalanok, lakással nem rendelkezők összeírása milyen módon történik?
Népszámlálás 2011: mik a számlálóbiztosok kiválasztásának főbb szempontjai?
Népszámlálás 2011 kérdezőbiztos: kik végzik az összeírást, milyen foglalkozási, társadalmi kör közreműködésére számítanak?

Népszámlálás 2011 kérdezőbiztos: Mindenképpen találkozunk a számlálóbiztossal?

Népszámlálás 2011 kérdezőbiztos: hogyan azonosítható a számlálóbiztos személye?
Népszámlálás 2011: kit kell lakásokban összeírni, a lakás alapterületét ki fogja felmérni?

Népszámlálás 2011 internetes kérdőív: hogyan történik az online válaszadás?

Népszámlálás 2011 online kérdőív: lehet-e elektronikus úton kitölteni a népszámlálási kérdőíveket?

Népszámlálás 2011: kellenek-e a személyes dokumentumok a kérdések megválaszolásához?
Népszámlálás 2011: Mi történik, ha valaki nem tudja, vagy nem akarja saját maga kitölteni a kérdőívet?
Népszámlálás 2011 kérdőív: képesek-e az adatszolgáltatók maguk kitölteni a kérdőíveket?
Népszámlálás 2011: az országos számlálást elejétől a végéig a Központi Statisztikai Hivatal intézi?
Népszámlálás 2011: mire jó a népszámlálás és mire használják az adatokat?
Népszámlálás 2011: hogyan óvják az adataimat?
Népszámlálás 2011: hogyan kell a kérdőíveket kitölteni?
Népszámlálás 2011: mi a népszámlálás feladata és miért fontos?

Népszámlálás 2011: Kötelező-e az adatszolgáltatás? Ha valaki megtagadja, mire számíthat?

Népszámlálás 2011: ki mindenkit, mi mindent számolnak meg?Newer news items:
Older news items: