BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Nemzeti Közlekedési Stratégia 2012-2013: szakmai bizottság felügyeli a közlekedési stratégia megalkotását

E-mail Nyomtatás PDF


Nemzeti Közlekedési Stratégia 2012-2013: szakmai bizottság felügyeli a közlekedési stratégia megalkotását. Közlekedési intézményi és vállalati vezetők, szakértők részvételével szakmai irányító bizottság alakult a Nemzeti Közlekedési Stratégia kidolgozásának elősegítésére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) keddi közleménye szerint a Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár által vezetett bizottság tagjait az NFM mellett a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a GYSEV Zrt., a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt., a Közlekedéstudományi Egyesület, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Mérnöki Kamara, a MÁV Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nemzeti Közlekedési Hatóság delegálta.

A testület munkáját az érintett háttérintézmények, vállalatok szakértőiből összeállított munkacsoportok is segítik majd.

A stratégia elkészítésére a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ kapott megbízást a szaktárcától. Az alágazati stratégiákat egységesítő koncepció szakmai közösségeket és társadalmi szervezeteket bevonó tervezése másfél-két éven belül zárulhat le. A feladat részét képezi egyebek mellett az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) alkalmazási lehetőségeinek és a szomszédos országokba irányuló határátmenetek sűrítésének önálló elemként beépítendő vizsgálata is.

A közlekedési stratégia megalkotását indokolja, hogy az EU-ban már készül a következő évtized közlekedéspolitikáját meghatározó Fehér Könyv. Magyarországnak továbbá érdemben kell reagálnia az Unió TEN-T hálózati politikájában várható változásokra is.

A közösségi törekvéseknek megfelelően a közlekedési rendszerek átszervezésének középpontjában az energetikai, környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontoknak kell állniuk. Az Új Széchenyi Terv Közlekedésfejlesztési programjában rögzített kormányzati elvárásoknak az egységes ágazati stratégiában is meg kell jelenniük - emlékeztetnek a közleményben.

A stratégia gyakorlati alkalmazása, megvalósítása a forráslehetőségeket alapvetően meghatározó uniós költségvetési ciklusokhoz illeszkedve 2014-ben kezdődhet meg. Az idén a tervek szerint a részletes tematika és módszertan összeállítása történik. A stratégia a helyzetfeltárás után három ütemre, nagytávra (2041), hosszú távra (2027) és középtávra (2020) készül el. (MTI)Newer news items:
Older news items: