BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Milyen kedvezmények illetik meg a munkáltatót pályakezdő foglalkoztatása esetén?

E-mail Nyomtatás PDF


Milyen kedvezmények illetik meg a munkáltatót pályakezdő foglalkoztatása esetén? A pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII törvény alapján:

A munkaadót a pályakezdő fiatal foglalkoztatásának időtartamára a START-kártya érvényességi idején belül meghatározott kedvezmény illeti meg, függetlenül a foglalkoztatás időtartamától, határozatlan vagy határozott idejű jellegétől.

Pályakezdő fiatal foglalkoztatása után a munkaadót járulékkedvezmény illeti meg a következők szerint:

  1. alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvényben (Tbj.) meghatározott társadalombiztosítási járulék összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér tíz százalékának, második évében húsz százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli a munkaadót. Ezen kedvezményt a munkaadó legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) másfélszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti.
  2. felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a Tbj.-ben meghatározott társadalombiztosítási járulék összege helyett a foglalkoztatás első kilenc hónapjában a bruttó munkabér tíz százalékának, azt követő három hónapjában húsz százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli a munkaadót. A kedvezményt felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti a munkáltató.

A munkaadót megillető kedvezmények abban az esetben vehetők igénybe, ha a pályakezdő a munkába lépést megelőző napon rendelkezik START-kártyával vagy azt helyettesítő igazolással. (magyarorszag.hu/berkalkulator.net)Newer news items:
Older news items: