BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Kilakoltatási és árverezési moratórium 2011. július 1-ig: a moratórium után ingatlan-ársokk jön?

E-mail Nyomtatás PDF


Kilakoltatási és árverezési moratórium 2011. július 1-ig: a moratórium után ingatlan-ársokk jön? Az árverezési, illetve kilakoltatási moratóriumok július 1-jei megszüntetése könnyen okozhat ársokkot az ingatlanpiacon - tette közzé tanulmányában az MNB.

Élet a moratórium után – a nem teljesítő jelzáloghitelek mögötti ingatlanfedezetek lehetséges hatásai a lakáspiacra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői háttéranyagukban azt vizsgálják, hogy a moratórium feloldását követően milyen hatással lehetnek a nem teljesítő jelzáloghitelek mögötti ingatlanfedezetek a lakáspiacra.

A problémás hitelek által terhelt ingatlanok száma 2010 végére meghaladta a 90 ezer darabot. Ez több mint 125%-a a teljes, 2010-es lakáspiaci adásvételi forgalomnak. Ez az arány abszolút értelemben és nemzetközi összehasonlításban is igen magas, így feltételezhető, hogy a problémás ingatlanok piacra kerülése jelentős kínálati sokkot okozna. Bár a mulasztó jelzáloghitel-adósok megoszlása országszerte lakosságarányosan nagyjából egyenletes, a kevésbé mély helyi ingatlanpiaccal rendelkező régiók (egyes megyék illetve a kisebb települések) esetében a problémás ingatlanok száma a tavalyi adásvételi forgalomnak a kétszeresét is meghaladta.

A jelenlegi állapot szerint július 1. után azonban megjelenhet a lakáspiac kínálati oldalán az a több tízezer ingatlan, amelyek a válság óta halmozódó nem teljesítő jelzáloghitelek mögött állnak fedezetül, és amelyek értékesítését eddig a moratóriumok akadályozták. A kínálati sokk jelentős áresést okozhat a lakáspiacon, ami negatívan hathat mind a bankrendszer működésére, mind pedig a gazdasági konjunktúrára. (mnb.hu/privatbankar.hu/berkalkulator.net)

A részleteket itt olvashatja!Newer news items:
Older news items: