BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Katonai életpálya-modell letöltés - Elkészült a katonai életpálya-modell

E-mail Nyomtatás PDF


Katonai életpálya-modell letöltés - Elkészült a katonai életpálya-modell a 2011-2021 közötti időszakra vonatkozóan. Elkészült a Magyar Honvédség 2021-ig szóló humánstratégiája, ezen belül a katonai életpályamodell, ami a közszolgálati életpályamodellhez igazodva működik majd - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden.

A miniszter elmondta: az új modellt a katonai és a közszolgálati hagyományokra alapozva, a katonai szolgálattal járó fokozott terhelést figyelembe véve, a gazdasági lehetőségekkel összhangban alakították ki.

A humánstratégia alapján a katonai pálya során a Magyar Honvédség egyértelmű követelményeket támaszt a katonákkal szemben, kialakítja a teljesítményértékelésen alapuló előmenetelt, képzéseket biztosít, és megteremti a rendfokozati hierarchia valós megbecsülését, továbbá költséghatékony, a szervezeti célokhoz illeszkedő illetmény- és juttatási rendszert hoz létre - tette hozzá.

"Olyan ez, mint egy térkép. Világosak az elvárások: ha valaki belép fiatal tisztként, onnan kezdve pontosan tudja, hogy milyen állomásokon keresztül jut el karrierje végpontjáig" - mondta a miniszter.

Az egész rendszer fő üzenete az, hogy a honvédség a katonákkal szembeni elvárásokat egyértelműen és megismerhetően fogalmazza meg. Az új életpályamodellben megjelenik a felfelé mozgás mellett az adott szinten történő szakértővé válás lehetősége is. Ha ugyanis egy katona már nem tud feljebb lépni a ranglétrán, de valamilyen területhez szakértői szinten ért, akkor nem fog kikerülni a rendszerből.

Az illetményrendszert is az új modellhez igazítják majd, ezáltal a kereset meghatározó eleme a rendfokozat (beosztás) és a szolgálati idő lesz, továbbá jelentősen átalakul a pótlékok rendszere is.

Ha már nincs lehetőségük az előmenetelre, a katonák lehetőséget kapnak arra, hogy a megszerzett tudást felhasználva aktív munkavállalóként helyezkedjenek el a közigazgatásban. A modell egyik legfontosabb eleme ugyanis, hogy megteremti a közszolgálat különböző ágai közötti átjárhatóságot - hívta fel a figyelmet Hende Csaba.

Ezt szolgálja az is, hogy a jövőre induló Nemzeti Közszolgálati Egyetemen azonos alapképzést kaphat a rendőr, a katona és a civil tisztviselő, ennek köszönhetően pedig később - továbbképzés után - más területen is elhelyezkedhetnek az ott végzők. Egy katonatiszt, aki kikerül a honvédség állományából, a közszolgálatban kezdheti meg második karrierjét.

A rendszer része lesz a honvédség értékelő és vizsgaközpontja, ami a katonák teljesítményének, szakmai tudásának, felkészültségének objektív mérését szolgálja. Ez a rendszer kulcsa, mivel ezen alapul a kiválasztás - tette hozzá.

Az új életpályamodellt a szakszervezetek és a katonaállomány véleményének figyelembevételével alakítottuk ki - mondta Hende Csaba. A kormány jövő januártól vezeti be a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét. (MTI)Newer news items:
Older news items: