BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Járási rendszer 2012-től: a járási székhelyek többletfeladatokat kapnak

E-mail Nyomtatás PDF


Járási rendszer 2012-től: a járási székhelyek többletfeladatokat kapnak. A települések bevétele kevés a mostani önkormányzati rendszerhez, ezért a jelenlegi rendszert teljesen átalakítják. A járási rendszer lesz az önkormányzatiság alapja, nevesítik a járási székhely fogalmát, és az egyes önkormányzatok mellett a települések bizonyos feladatokat kötelező társulási formában látnak majd el. Az adósságrendezési eljárás alá vont települések polgármesterei és képviselői nem indulhatnának a következő választásokon.

A Belügyminisztérium illetékes államtitkára, Tállai András a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének közgyűlésén beszélt így az önkormányzati rendszer tervezett átalakításáról. „A 3200 magyarországi település egyharmada 500 fő alatti, ezekben 281 ezer ember él, de még az ezer fő alatti települések száma is 1700. Belátható, hogy egy 800-900 fős településen nem lehet minden szolgáltatást megszervezni” – indokolta az átalakítást.

Előadásában az is elhangzott, hogy a járások vezetését az államigazgatási feladatokat szervező kormányhivatalokra bíznák. A járási székhelynek minősülő városok többletfeladatokat kapnak, az egyes önkormányzatok alapfeladatokat látnának el, és a járás települései kötelező társulásokban végeznének el meghatározott szolgáltatásokat.

A településeken az önkormányzati hivatalok jelenítenék meg a közigazgatást. Elképzelhető, hogy több falunak egy jegyzője lenne. Sürgető az önkormányzati viszonyok „szűkebbre szabása”, mert a rendszer több pénzbe kerül, mint a települések bevétele – szögezte le Tállai András. Kifogásolta például, hogy az 500 főnél kisebb települések felében a falu vezetője főállásban dolgozik. „Nem szabad, hogy egy bizonyos településméret alatt egzisztenciát jelentsen a polgármesterség” – mondta erről.

Arról is szót ejtett, hogy sok helyen csőd közeli állapottal küzdenek, az adósságkezelési törvény viszont nehezen tartható be, mert életszerűtlen az, hogy egy 90 napon túli tartozás miatt a polgármesternek kötelező legyen adósságrendezést kérni. A tárca elképzelése szerint kétlépcsős adósságrendezést vezetnének be, ahol az első fokozat elérésekor a kormányhivatal által felügyelt pénzügyi gondnok segítségével még megállítható lenne a teljes eladósodás. A tervek szerint az adósságrendezési eljárás alá vont települések polgármesterei és képviselői nem indulhatnának a következő választásokon. (onkormanyzatiklub.hu/berkalkulator.net)Newer news items:
Older news items: