BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Háziorvosi indikátorrendszer 2011-2012: hatályba lépett az új háziorvosi indikátorrendszer

E-mail Nyomtatás PDF


Háziorvosi indikátorrendszer 2011-2012: hatályba lépett az új háziorvosi indikátorrendszer. 2011. április 1-től módosult a háziorvosi szolgálatok munkájának mérésére, értékelésére szolgáló úgynevezett indikátorrendszer – ennek révén a praxisok többletbevételhez jutnak.

2009 első felében a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett ellátás ösztönzése érdekében bevezették az egységes indikátorrendszert. Az elmúlt két év gyakorlati tapasztalataira, valamint a nemzetközi tendenciákra alapozva az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a háziorvosok teljesítményének értékelését jobban szolgáló új indikátorokat vezetett be 2011. április 1-től.

Az új indikátorrendszer kiemelt célja a minőségibb ellátás. A módosítás eredményeként a praxisok minősítése komplexen történik. A minősítés során a háziorvosok saját jelentései mellett például a kórházak, szakrendelők adatait is figyelembe veszi az Egészségbiztosító. Az új szakmai indikátorrendszer arra ösztönzi a háziorvosokat, hogy javuljon a prevenciós, gyógyító, gondozási és gyógyszerrendelési tevékenységük.

A felnőtt és a vegyes körzetek értékelése során fontos szempont az influenza elleni védőoltásban részesült 65 év felettiek aránya, a népegészségügyi célú, szervezett emlőszűrésen a megelőző két évben részt vett 45-65 éves nők száma, a magas vérnyomás miatt kezelésben részesültek aránya több korosztályban, a gondozásban részesült cukorbetegek aránya, továbbküldési arány a szakellátásba, valamint az antibiotikum kezelés gyakorisága a felnőtt lakosság körében.

A gyógyszerfelírási gyakorlatot tekintve az eddigi adminisztratív és szankcionáló elemeket tartalmazó gyógyszerrendelési és gyógyszer-kiszolgálási monitoring rendszer helyett, a háziorvosi gyakorlatban többnyire alkalmazott normatív támogatású gyógyszerek esetében az indikátorrendszeren keresztül egy ösztönző épül be. Ezáltal a háziorvosok érdekeltté válnak abban, hogy költséghatékony gyógyszereket írjanak fel.

Újdonság az is, hogy a rendelet bizonyos gyógyszerfelírási mennyiség felett minden orvosra kiterjedően gyógyszerfelírási visszajelzési rendszert vezet be. Ez biztosítja, hogy a háziorvosok rövid időközönként, dokumentálható módon visszajelzést kapjanak az OEP-től gyógyszerfelírási gyakorlatuk alakulásáról, az általuk felírt gyógyszerek mennyiségéről.

Kapcsolódó hír:

2011-től online jelenthetnek a háziorvosok

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága prioritásként tekint az alapellátásra, ezért Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila kabinetfőnök a mai napon konzultációra hívta a felnőtt és a gyermek háziorvosokat.

A konzultáción Szócska Miklós államtitkár bejelentette, hogy az ágazati vezetés három fő stratégiai fejlesztési irányt jelöl ki a jövőre vonatkozóan:

 • újragondolja az alapellátási finanszírozás rendszerét,
 • kezelni kívánja a humánerőforrás krízishelyzetet,
 • integrálja és fejleszti az informatikai rendszereket.

A következő fél évben az államtitkárság az alapellátáson belül több intézkedéssel kívánja erősíteni a rendszert:

 • januártól online módon jelenthetnek az alapellátó praxisok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé, megszűnik a múlt századi Floppy jelentések időszaka;
 • lehetővé válik, hogy a háziorvosok az OEP rendszerén keresztül lássák betegeik közfinanszírozott ellátásait, így a más szolgáltatónál végzett diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat;
 • jövő év második felétől adaptált formában újraindul az előző Fidesz-kormány által egyszer már bevezetett eszközfinanszírozás rendszere;
 • új szabályozás készül a praxisjog intézményéről;
 • áprilistól felülvizsgálják és többletfinanszírozással egészítik ki a háziorvosi teljesítményfinanszírozáson alapuló indikátor rendszert;

Középtávú célok:

 • praxisfinanszírozás jelentős emelése,
 • felelősségi viszonyok egyértelműsítése,
 • háziorvosi kompetenciák bővítése,
 • utánpótlás hiány kezelése, a háziorvoslás presztízsének megújítása,
 • támogatott hitelkonstrukciók bevezetése – forrás a fiatal orvosok számára a praxisok megvásárlásához.

Mint ismeretes, a kormány december 8-án döntött arról, hogy közel 1,8 milliárd forint többlet támogatást kapnak az alapellátó praxisok és a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok. Az egészségügyi ágazat ezzel kívánja elindítani az alapellátás közép és hosszú távú megerősítését. (2010. december 14., Nemzeti Erőforrás Minisztérium)Newer news items:
Older news items: