BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Hamburgeradó: 2011-ben bevezetik, tovább drágulhat a cukor, az olaj, a vaj, a csoki és a kávé

E-mail Nyomtatás PDF


Hamburgeradó: 2011-ben bevezetik, 2012-ben pedig tovább drágulhat a cukor, az olaj, a vaj, a csoki, a kávé és még sok más élelmiszer. De kinek kell majd fizetni az egészségtelen termékek utáni termékdíjat, az úgynevezett hamburgeradót 2011-ben és 2012-ben? A kormány szerint vállalniuk kell a rizikót azoknak, akik egészségkárosító termékeket fogyasztanak. Nem egyedi ötletről van szó, ám Európában eddig csak a dánok lépték meg az élelmiszereket érintő különadó kivetését.

A kormány elképzelései szerint az egészségtelen vagy annak tartott ételekre pluszadót vetnének ki, a különbevételek pedig az egészségügybe folynának be. Az alapötlet ugyanis az, hogy aki tudatosan, hosszú távon rongálja az egészségét,  valamilyen módon járuljon hozzá az egészségügyi ellátás többletkiadásaihoz. Az eddig információk szerint az új különadót többek között a színezett italokra, kávéra, édességre, illetve egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki.

Az egyes elgondolások különféle mértékben növelnék az egészségtelennek minősülő, ám sokak által fogyasztott készítmények árát, így elképzelhető, hogy csak bizonyos termékcsoportokat adóztatnának meg. Mivel az adónövekedéssel arányosan csökkenhet a fogyasztás, az optimumot kellene meghatározni úgy, hogy az segítse az egészséges táplálkozás elterjesztését is. A Világgazdaság birtokában lévő szakértői anyag sorsáról a kormány dönt.

„Egészségtelen” élelmiszerek

  • jégkrém, fagylalt
  • csokoládé és egyéb édesség
  • édesipari lisztes áru
  • cukrászsütemény
  • cukorka, rágógumi
  • szénsavval dúsított üdítőital, szódavíz
  • hamburger, bizonyos szendvicsek, különféle készételek
  • chipsek, fagyasztott, tartósított hasábburgonya
  • növényi olaj (kivéve olíva)

A többletforintokra nagy szüksége van az egészségügynek, hiszen az elmúlt kormányzati ciklusban – a konvergenciaprogram teljesítése miatt – 230 milliárd forintot vontak ki az ágazatból. Annak ellenére, hogy az Országgyűlés múlt ősszel 27,5 milliárd forintot juttatott az ágazatnak az Egészségbiztosítási Alap (EA) 2007. évi megtakarításából, a kormány pedig azt további 3,5 milliárddal megtoldotta, csak a kórházi adósságállomány növekedésének a tendenciáját sikerült megállítani. A lejárt tartozásállomány mértéke év végén 32,7 milliárd volt, megegyezett a júniusi összeggel.

A minisztérium cáfolja a hamburgeradó bevezetését

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Egészségügyi Rendszertudományi Irodája nem készített kormányelőterjesztést a hamburgeradóra vonatkozóan - tájékoztatta lapunkat ma délelőtt a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Mint közleményükben írják, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság keresi azokat az alternatív forrásokat, amelyeket vissza lehet fordítani az egészségügybe az orvosok bérezésére, egyik ilyen lehetőség a népegészségügyi termékdíj. Az Államtitkárság több alkalommal nyilatkozta, hogy a népegészségügyi termékdíj adótípusú teher, s mint ilyen annak bevezetése a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik. (vg.hu/hvg.hu/penzcentrum.hu/maipiac.hu/berkalkulator.net)Newer news items:
Older news items: