BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Gyógyszertámogatások csökkentése 2011-2012: nem nőnek a betegek terhei?

E-mail Nyomtatás PDF


Gyógyszertámogatások csökkentése 2011-2012: nem nőnek a betegek terhei? A gyógyszerkassza átalakítása során három alapelvet rögzített a Kormány: olyan szabályozás kell, ami lehetővé teszi a rendszerben rejlő belső tartalékok felhasználását, az átalakítás nem járhat a betegekre háruló terhek növekedésével, harmadrészt pedig a szabályozás garantálja a megfelelő színvonalú ellátást térben és időben egyaránt.

A Kormány a gyógyszerkassza költségvetésének fenntarthatósága érdekében javaslatcsomagot fogadott el - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Nagy Anna kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A gyógyszerkassza átalakítása során három alapelvet rögzített a Kormány: olyan szabályozás kell, ami lehetővé teszi a rendszerben rejlő belső tartalékok felhasználását, az átalakítás nem járhat a betegekre háruló terhek növekedésével, harmadrészt pedig a szabályozás garantálja a megfelelő színvonalú ellátást térben és időben egyaránt - emlékeztetett Nagy Anna.

A gyógyszerkassza idei költségvetése 343 milliárd forint, az iparági szereplők számára ismert tény volt, hogy tartani kell ezt a keretszámot - kezdte sajtótájékoztatóját Szócska Miklós. A cél érdekében javaslatcsomagot fogadott el a Kormány és megbízta az államtitkárságot a következő évekre vonatkozó szabályozás kidolgozásával is - folytatta.
Foto: Botár Gergely

A 2011-es akcióterv rövid távon stabilizálja a kassza helyzetét, de egyben alapot is nyújt a hosszabb távú struktúrális átalakításokhoz - húzta alá az államtitkár. A részletekről szólva elmondta: a gyógyszergyártói extraprofitok letörése érdekében a 12 százalékos befizetésük 20 százalékra emelkedik, az orvoslátogatók után fizetendő 5 millió forint pedig 10 millió forintra nő. A drága gyógyszerek után kötött támogatás-volumen szerződéseket újratárgyalja az OEP a kedvezőbb árak elérése érdekében. A betegekre háruló terhek csökkentésének érdekében a javaslat előtérbe helyezi a lejárt szabadalmi védettségű készítményeket, az úgynevezett generikumokat.

A tervezet erősítené a gyógyszerpiaci versenyt is: a preferált referenciasáv bevezetése után azok a gyártók, akik jelentős árengedményt vállalnak, cserébe a közgyógyellátásban nagyobb volumenben értékesíthetik termékeiket, így érdekeltté téve őket - ismertette Szócska Miklós.

A nagy támogatással forgalomba kerülő gyógyszerek körében felülvizsgálat indul, a gyártói tájékoztatás helyett a valódi, a mindennapi életben mért eredményességhez kötődik majd a támogatás. Ez az intézkedés nem a lakosságnak jelent többleterhet, hanem pont a betegeket védi azzal, hogy a számukra legkedvezőbb gyógyszer kerül kiválasztásra - hangsúlyozta az államtitkár.

Az intézkedések többsége július elsejétől lép érvénybe, idei évre összeségében 26 milliárd forintos hatással számol az államtitkárság. Az intézkedések nem járnak a betegek terheinek növekedésével - nyomatékosította Szócska Miklós.

A közvetlen pénzügyi hatással nem járó intézkedésekről az államtitkár elmondta: a nem kívánatos gyógyszergyártói befolyásolás visszaszorítása érdekében a súlyos, ismétlődő szabálytalanság esetén a maxinálisan kivethető bírság összege 25 millió forintról 500 millió forintra nő. Megszűnik az a gyakorlat, hogy egzotikus helyszíneken konferencia álnéven üdültetés folyik, minden szakmai rendezvényt előre be kell jelenteni, a hatóság pedig ellenőrzi ezek szakmai indokoltságát. A hivatal honlapján elérhető lesz az orvoslátogatók listája és a foglalkoztástól eltiltottak névsora is.

A kormányülésen a belügyminiszter nem terjesztett elő javaslatot a rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjával kapcsolatban, ennek pedig az az oka, hogy a szakszervezetektől semmilyen javaslat nem érkezett még, a javaslatok helyett kezdődtek el a tüntetések - mutatott rá Nagy Anna. A Belügyminisztérium adatai szerint 28 267 fő 57 év alatti korábbi rendvédelmi dolgozó kap átlag 180 ezer forint nyugdíjat, az 57 és 62 év közötti sávban 14 340 fő átlag 170 ezer forintos járadékot kap. Az összesen 42 600 fő szolgálati nyugdíjas létszáma összevethető az aktív állomány 42-43 ezres létszámával - ismertette a kormányszóvivő.

A hazai gyógyszerválaszték két nagy csoportba sorolható: a „nem támogatott”, közfinanszírozásban nem részesülő gyógyszerek árát a gyártó saját maga határozza meg. Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (OEP) által támogatott gyógyszerek esetén a beteg térítési díjat fizet. Ez az összeg a gyógyszer gyártó által meghatározott árának és a társadalombiztosítási támogatás összegének a különbsége. Ezek a termékek minden patikában azonos áron érhetőek el.

A támogatás forrása az Egészségbiztosítási Alap gyógyszerkasszája, ezt az éves keretet a költségvetési törvény előre rögzíti. A Kormány feladata, hogy tartsa magát a költségvetési tervekhez. A betegek által fizetendő térítési díjak emelése egy gyors, de súlyos társadalmi következményekkel járó útja a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentésére, a Kormány ezért szögezte le alapelvként, hogy erre nem kerül sor, és inkább a gyártói árak csökkentése lesz a megtakarítás forrása.

A gyógyszerek engedélyezését, hatékonyságának vizsgálatát az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) végzi. (kormany.hu/berkalkulator.net)