BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Gazda életpályamodell 2011-2012 - Mezőgazdasági életpályamodell kerül bevezetésre

E-mail Nyomtatás PDF


Gazda életpályamodell 2011-2012 - Mezőgazdasági életpályamodell kerül bevezetésre. A Vidékfejlesztési Minisztérium néhány hónapon belül kidolgozza azt a keretrendszert, amely biztos hátteret nyújt azoknak a fiataloknak, akik a jövőben megélhetésként és életformaként a gazdálkodást választják – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A miniszter a nagykunsági városban megrendezett III. Ifjú Gazda Kongresszuson hangsúlyozta: a kormány már az elmúlt hónapokban is számos döntésével segítette a magyar gazdálkodók versenyképességének erősítését, és javította feltételrendszerüket. Példaként említette a családi gazdaságok adó- és illetékmentes öröklésének lehetővé tételét, továbbá a hazai piac "megnyitását" a helyi termelők, mint beszállítók előtt.

Szükség van az eddigi intézkedéseket rendszerbe foglaló és kiegészítő, átfogó életpálya-modell kidolgozására, amely azokat a fiatalokat segíti, akik "e nemes, de nagyon küzdelmes hivatást" választják – húzta alá a miniszter. "A keretrendszer egyik legfontosabb eleme, hogy a Nemzeti Földalapból lehetővé tesszük a földhöz jutást mindazok számára, akik életvitelszerűen elkötelezik magukat a mezőgazdaság mellett". Hozzátette: tartalmazni fogja a rendszer az agrártámogatások igénybevételének lehetőségeit és feltételeit is.
Fazekas Sándor úgy nyilatkozott: személy szerint is elkötelezett a program megvalósítása mellett, amelynek 2011. első felében el kell készülnie. Jelezte: ezek a törekvések összhangban vannak Magyarország célkitűzéseivel. Emlékeztetett: fontos napirendi pont lesz a magyar soros EU-elnökség programjában a közös agrárpolitika jövője. A tagországoknak külön-külön és együttesen is érdekük, hogy konszenzusos megoldást találjanak a jelenleg bonyolult agrártámogatási rendszer egyszerűsítésére, a Bizottság által felvetett új elemek, például a környezetvédelem figyelembevételével.
A MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata szervezésében lezajlott kongresszus résztvevői a miniszter előadásán kívül részletes tájékoztatást kaptak az agrártámogatásokkal kapcsolatos aktuális információkról. Az eseményen részt vett és felszólalt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, valamint Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő is. (vm.gov.hu/berkalkulator.net)


Newer news items:
Older news items: