BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Felmondási idő mértéke a Munka Törvénykönyve alapján - Felmondási idő számítása a munkaviszony alapján

E-mail Nyomtatás PDF


Felmondási idő mértéke a Munka Törvénykönyve alapján - Felmondási idő számítása a munkaviszony alapján, a 2011-ben érvényes szabályok alapján. A rendes felmondás felmondási idejét a munkaszerződésben a felek meghatározhatják. A rendes felmondás felmondási ideje legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg. Ettől a felek a munkaszezrődésben sem térhetnek el érvényesen.

A felmondási idő hossza szigorúan korlátok közé van szorítva: legalább harminc nap, legfeljebb egy év. (A "szigorúság" azt jelenti itt, hogy sem munkaszerződésben, sem kollektív szerződésben ennél hosszabbat vagy rövidebbet érvényesen nem lehet kikötni.)

Ha a felmondási nyilatkozat helytelenül állapítja meg a felmondási idő hosszát, attól még a felmondás érvényes, de hatálya a törvénynek (vagy az esetlegesen a törvényes határok között jogszerűen megállapított mértéknek) megfelelően alakul.

A folytatólagosan (ugyanannál a munkáltatónál) eltöltött három évi munkaviszony után a harminc napos alap felmondási idő öt nappal megemelkedik. Ha a munkavállaló a rendes felmondást megelőzően 3 évet töltött a munkáltatónál munkaviszonyban, úgy felmondási ideje 5 nappal, öt, nyolc, tíz és tizenöt évi munkaviszony után 15, 20, 25 és 30 nappal hosszabbodik meg a felmondási idő. 18 és 20 évi munkaviszony után 40 és 60 nappal hosszabbodik meg a felmondási idő.

A felmondási idő felére - a munkavállaló kérésének megfelelően - a munkáltató köteles a munkavállalót munkavégzése alól felmenteni, hogy megfelelő állást kereshessen magának. Természetesen erre a(z) (munkavégzés nélküli) időre is jár a munkavállalónak az átlagkeresete.

A Munka Törvénykönyve felmondási időre vonatkozó részei:

Munkáltatónál munkaviszonyban töltött évek Felmondási idő alakulása
3 év alatt 30 nap
3 év után 35 nap
5 év után 45 nap
8 év után 50 nap
10 év után 55 nap
15 év után 60 nap
18 év után 70 nap
20 év után 90 nap

Kapcsolódó tartalmak:

Kiemelt: 2012. július 1-től jelentősen változnak a felmondás és a felmondási idő szabályai, erről bővebben itt olvashat: FELMONDÁS 2012


Rendes felmondás minta és teendők - Rendes felmondás a munkáltató részéről

Végkielégítés mértéke 2011-ben: felmondás és végkielégítés kiszámítása a Munka Törvénykönyve alapjánNewer news items:
Older news items: