BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Dohányzási tilalom 2012. január 1-től! Tilos lesz a dohányzás a munkahelyeken, éttermekben és a szórakozóhelyeken

E-mail Nyomtatás PDF


Dohányzási tilalom 2012. január 1-től! Tilos lesz a dohányzás a munkahelyeken, éttermekben és a szórakozóhelyeken is. Megszületett a szigorú dohányzásellenes törvény a nemdohányzók védelmében, mely 2012-től lép életbe. Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás: így a munkahelyeken, éttermekben és a kocsmákban is csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.

Az Országgyűlés kedden 271 igen szavazattal 37 ellenében, illetve 14 tartózkodás mellett módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Így 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.

Nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

Szabadtéren sem lehet dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál. A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén - három hónap türelmi idő után - egészségvédelmi bírságot szab ki.

A törvény nem tiltja a dohányzást a kerthelyiségekben és a szabadtéri szórakozóhelyeken. De az önkormányzatok helyi rendeletben korlátozhatják a füstölést a közterületeken is, például egy téren, ahol kávézók teraszai vannak. A törvényben benne van, hogy ilyen önkormányzati rendeletek nem akadályozhatják meg a vendéglátósokat abban, hogy a szabad levegőn dohányzóhelyeket jelöljenek ki.

A törvény a tiltott helyen dohányzásért kiszabható bírság összegét 20 ezerről 30 ezer forintra emeli fel 2012-től.Newer news items:
Older news items: