BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Adóamnesztia 2011: az offshore-vagyont hazahozók adóamnesztiát kapnak 2011-ben

E-mail Nyomtatás PDF


Adóamnesztia 2011: az offshore-vagyont hazahozók adóamnesztiát kapnak 2011-ben. A 2011-es adóamnesztia offshore cégekkel kapcsolatos. Pontos szabályozása és feltételeit a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról  szóló 2010. évi CLIII. törvény 82-83.§-ai tartalmazzák. Ezzel a lehetőséggel 2011 december 31-ig lehet élni.

A törvény két esetkört szabályoz:

  1. Az első szabály a külföldi bankszámlákon tartott pénzeszközökre vonatkozik: a belföldi magánszemély adózók mindössze 10%-os adóteher megfizetésével ”hozhatják haza” külföldi bankszámláikon tartott pénzeszközöket. A törvény egyfajta anonimitást biztosít azzal, hogy az adózó az adókötelezettségét  a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kijelölt hitelintézetek  útján, az erre vonatkozó nyilatkozat megtételével teljesítheti, az adót a hitelintézet vonja le és fizete be. Ezzel a lehetőséggel 2011 december 31-ig lehet élni.
  2. A másik esetkör a belföldi gazdasági társaságban meglevő offshore tulajdonú üzletrészek kivásárlását biztosítja, illetve ösztönzi a tényleges tulajdonos magánszemély részére.

Belföldi illetőségű magánszemély a kedvezmény érvényesítéséhez az állami adóhatósághoz legkésőbb 2011. december 31. napjáig beérkezően - az adóhatóság által erre a célra rendszeresített nyomtatványon – be kell jelentenie a részesedés megszerzésének tényét, a tulajdonszerzés időpontját, a fizetett ellenérték összegét, valamint ugyanezen nyomtatványon nyilatkozik arról is, hogy a részesedést átruházó jogalany megfelel a feltételeknek.

A törvény büntetőjogi mentesítést is ad, és az offhsore cégből visszajuttatott vételárat is adómentesség nyilvánítja.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kijelölte azt a tíz magyar hitelintézetet, amelyen keresztül a magánszemélyek - élve a törvény adta lehetőséggel - hazahozhatják offshore vagyonukat és az után kedvezményesen adózhatnak.

Az Országgyűlés tavaly, a 2011. évi költségvetést megalapozó törvény részeként döntött arról: ösztönözi a magánszemélyeket, hogy az offshore társaságokban tartott vagyonaikat tőkejövedelem formájában hozzák Magyarországra. Kedvezményes mértékű, 10 százalékos adót fizethet a magánszemély az ellenőrzött külföldi társaságokban, illetve az ellenőrzött külföldi társaságnak nem minősülő külföldi illetőségű társaságokban tartott, oda közvetlen, illetve közvetett módon kiutalt vagyona után, ha azt Magyarországra behozza.

A PSZÁF szerdán közzétette honlapján annak a tíz hazai hitelintézetnek a listáját, amelyen keresztül a magánszemélyek adókötelezettségüket a törvényben biztosított kedvezmény igénybevételével teljesíthetik. A pénzintézetek listája a jövőben bővülhet. A felügyelet a törvény végrehajtására tíz hitelintézetet jelölt ki: a Budapest Bank Nyrt.-t., CIB Bank Zrt.-t, az Erste Bank Hungary Zrt.-t, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t, a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-t, a Magyarorszagi Volksbank Zrt.-t, az MKB Bank Zrt.-t, az OTP Bank Nyrt.-t, a Raiffeisen Bank Zrt.-t és UniCredit Bank Hungary Zrt.-t.

A honlapon olvasható tájékoztatás szerint mivel az offshore-pénzek külföldi számlákról érkeznek a kijelölt hitelintézetekhez, elengedhetetlen, hogy a kijelölt bankok jól és zavartalanul működő nemzetközi pénzforgalmi kapcsolatokkal és országos fiókhálózattal rendelkezzenek. A PSZÁF szerint az adózási kedvezménnyel élni kívánó magánszemélyek pénzeszközeinek elhelyezése várhatóan rövid időn belüli, volumenében is jelentős betételhelyezést fog jelenteni a kijelölt hitelintézeteknél.

A törvény szerint a magánszemélyeknek 2011 végéig élhetnek a lehetőséggel. A kedvezményes adót akkor vehetik igénybe az érintettek, ha a külföldi társaság az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmet legkésőbb 2010. október 31-ig bevételként elszámolta, vagy az legkésőbb 2010. október 31-ig a külföldi társaság bankszámláján szerepel.Newer news items:
Older news items: