BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

A kármentő alapból támogatják az iszapkatasztrófában károsult mikrovállalkozásokat

E-mail Nyomtatás PDF


Támogatást kaphatnak a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa miatt bevételkiesést elszenvedett devecseri kereskedelmi vagy szolgáltató mikrovállalkozások; a legfeljebb 500 ezer forintos egyösszegű támogatást június 30-ig lehet igényelni az önkormányzattól - olvasható a Devecser város honlapján közzétett hatályos rendeletek között.

A rendelet szerint az önkormányzat a Magyar Kármentő Alapból finanszírozza a katasztrófahelyzet okozta bevételkiesés miatti támogatást. Azok a Devecser közigazgatási területén kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet folytató, az önkormányzat adónyilvántartásában szereplő, 10 főnél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozások igényelhetik, amelyeknél a katasztrófa miatt az idei év első negyedévének árbevétele legalább 10 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest, vagy a vállalkozás megszűnt, illetve megszűnés alatt van.

A támogatás - amely 2011. január 1. és június 30. között keletkezett fizetési kötelezettség kiegyenlítésére használható - nagyságát a bevételkiesés mértéke alapján állapítják meg, 100 ezer forint adható, ha 10-30 százalék közötti az árbevétel-kiesés. Az a mikrovállalkozás kaphat 300 ezer forintig terjedő támogatást, amelynek az árbevétele 31-50 százalékkal marad el a tavalyitól; s ha a bevétel több mint a felére csökkent (51 százalék feletti), maximum 500 ezer forint adható a kármentő alapból.

A kérelmeket a rendelet szerint formanyomtatványon kell benyújtani június 30-ig, hiteles bevételi adatokkal  és az előírt dokumentumokkal együtt. A kapott támogatásból általános forgalmi adó nem igényelhető vissza, a kérelmeket a város képviselő-testülete bírálja el. A testület határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, felülvizsgálat a bíróságtól kérhető a közléstől számított 30 napon belül - olvasható a rendeletben.

A támogatás feltétele, hogy a támogatott vállalkozás 2011. szeptember 30-ig köteles az összeg felhasználásáról tételes pénzügyi elszámolást készíteni, illetve számlákkal igazolni azt. (MTI)Newer news items:
Older news items: