BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Cafeteria 2012 - Cafeteria kalkulátor 2012: a béren kívüli juttatások változásai

E-mail Nyomtatás PDF


Cafeteria 2012 - Cafeteria kalkulátor 2012: a béren kívüli juttatások változásai 2012. január 1-től. A munkavállalóknak 2012-ben adható cafeteria-elemek részletes tájékoztatóit megtalálhatja a berkalkulator.net oldalán. SZJA és cafeteria 2012: kedvezőbb lesz a vállalatok számára a béren kívüli juttatások alkalmazása. A 2012-től érvénybe lépő cafeteriával kapcsolatos adózási szabályok közzétételét követően folyamatosan frissítjük cikkünket.

A leggyakrabban adott béren kívüli juttatások Magyarországon: az üdülési csekk, üdülési szolgáltatás, étkeztetés formájában juttatott bevétel, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári hozzájárulás.

A kedvezményes, 16 százalékos adókulcs csak a törvény által név szerint említett béren kívüli juttatásokra vonatkozik. Az újonnan elfogadott jogszabály-módosítás szerint a korábbi juttatások közül a legnépszerűbbek megmaradtak, és egységesen 16 százalékos adóterhet viselnek, ami a gyakorlatban 19,04 százalékos költségszorzót jelent a szuperbruttósítés miatt.

Minden más, fel nem sorolt elemre a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett az adóalapra vetített 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás kerül, így a teljes közteher 51,17 százalékra rúg majd. Ilyen feltétel mellett adható például a csekély értékű ajándék évi három alkalommal, a minimálbér tíz százaléka erejéig.

Továbbra is adómentesen elszámolható a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltás, illetve évi 50 ezer forintig a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet költsége. Ennek ellenére ezeket a cafeteria elemeket igen csekély mértékben veszik igénybe a munkavállalók, az átlagkereten belül 0,2-0,3 százalék a megoszlásuk. Az étkezési utalvány választási arányát tovább növelte -  31,7 százalékra -, hogy meleg és hideg ételek vásárlásánál is fel lehet használni. A kedvezményes adó-elszámolási limit maradt a havi 18 ezer forint, azaz évi 216 ezer forint. Az adóvonzattal is kalkulálva, az éves bruttó felhasználási érték étkezési utalvány esetén közel 260 ezer forint. Így ha egy munkavállaló a teljes étkezési keretfelhasználás mellett dönt, akkor alig több mint 12 ezer forintja marad még átlagosan a további elemek finanszírozására. A magas adókulcsok miatt a kultúra- és az ajándékutalvány választása gyakorlatilag eltűnt, tekintettel a csoportba tartozó elemek elszámolásával összefüggő költségcsökkentésre.

2012-től jelentős változások léptek életbe a béren kívüli juttatások rendszerében, melyről hasznos összefoglalót talál itt:

Jelentős változások elé néznek a magyar munkáltatók és munkavállalók a cafeteria szabályozásában.

2012. január 1-jétől a kedvezményes adózás mértéke 19,04%-ról 30,94%-ra emelkedettA cafeteria keret kedvezményes adózással adható összege maximalizálva lett 500 ezer Ft-ban.


Az étkezési hozzájárulást érintő változások:

  • A papír alapú utalványos étkezési hozzájárulás kedvezményesen adható összege január 1-jétől 5 000 forintra csökkent, kibocsátásának joga egyetlen állami szereplőt illet meg. Az erre a célra kizárólagosan létrehozott utalványforma az ún. Erzsébet utalvány lett, mely fogyasztásra kész étel vásárlására és melegétel fogyasztására is jogosít.
  • Munkahelyi (üzemi) étkeztetés céljából 12 500 Ft/hó összegig adható étkezési hozzájárulás, mely kizárólag a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen használható fel. Ez a juttatás párhuzamosan is adható az Erzsébet utalvány mellett.
  • A SZÉP kártya 3 zsebesre bővült: szálláshelyi szolgáltatások 225 000 Ft/év, vendéglátás  150 000 Ft/év, rekreáció 75 000 Ft/év juttatható ezen formában. Így januártól a teljes keretösszeg 450 000 Ft-ra emelkedett.

Egyéb béren kívüli juttatás elemek:

  • Változatlan a helyi bérlet és az iskolakezdési támogatás juttatása (utóbbi mértéke a minimálbér 30%-a/gyermek/szülő).  Az adózás mértéke a 10%-os EHO teher miatt azonban 19,04%-ról 30,94%-ra nőtt.
  • Sporteseményre szóló belépőjegy vagy bérlet vásárlására fordítható támogatás továbbra is adómentesen adható, az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben. • Változatlan az iskolarendszerű képzés és az önkéntes pénztárak munkáltatói hozzájárulása.
  • Az otthoni internethasználat támogatása megszűnt.