BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Cafeteria kalkulátor 2011 - A béren kívüli juttatások változása 2011-ben

E-mail Nyomtatás PDF


Cafeteria kalkulátor 2011 - Így változnak a béren kívüli juttatások 2011-ben, minderről részletes információkat talál a berkalkulator.net oldalán. 2011-ben a 2010-esnél kedvezőbb lesz a vállalatok számára a béren kívüli juttatások alkalmazása.

2011-től a törvény továbbra is meghatároz egy kedvezményesen adózó kört, a leggyakrabban adott béren kívüli juttatásokra: ide tartozik az üdülési csekk, üdülési szolgáltatás, étkeztetés formájában juttatott bevétel, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári hozzájárulás.

E juttatások kedvezményes adózási feltételei, korlátai változatlanok, valamint megmarad a kedvezményes juttatás személyi köre (szakszervezet tagjának, tanulónak, gyakorlaton lévő hallgatónak, közeli hozzátartozóknak is adható), az étkeztetés formájában juttatott bevétel jogcímén azonban a meleg étkeztetés mellett ismételten juttatható kedvezményes adózás mellett hidegétel utalvány is.

 Új elem a béren kívüli juttatások között a megújulási kártya-számlára történő utalással adott munkáltatói támogatás. A megújulási kártya (vagy Széchenyi Pihenő Kártya) egy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amellyel külön jogszabályban meghatározott célú szolgáltatások vásárolhatóak a rendszerbe bevont szolgáltatóknál. A Széchenyi Pihenő Kártyáról itt olvashat bővebben!

A 2010. november 16-án elfogadott jogszabály-módosítás szerint a korábbi juttatások közül a legnépszerűbbek megmaradnak, és 2011-től a béren kívüli juttatások kifizetőt terhelő adója is egységesen 16 százalék lesz, és a juttatás értékének 1,19-szerese (szuperbruttó) után kell a 16 százalék adót megfizetni, de járulékot sem a kifizetőnek, sem a magánszemélynek nem kell fizetnie.

Továbbra is adómentes lesz a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltás, vagy évi 50 000 forintig a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet.

A kedvezményes, 16 százalékos adókulcs csak a törvény által név szerint említett béren kívüli juttatásokra vonatkozik. Minden más, fel nem sorolt elemre a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett az adóalapra vetített 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás kerül, így a teljes közteher 51,17 százalékra rúg majd. Ilyen feltétel mellett adható például a csekély értékű ajándék évi három alkalommal, a minimálbér tíz százaléka erejéig.

Eltűnik a cafeteriarendszer felső, csaknem 98 százalékos kulcsa, mivel az új szabályozás nem tesz különbséget a meleg- és a hidegételjegyek között.


OTP Cafeteria kártya 2011: megtakarítások az utalványok helyett

SZJA és cafeteria 2011-ben: a természetbeni juttatások adózásának szabályai

Multi-Pay Cafeteria kártya: adókedvezmény és felhasználhatóság 2011-ben

Multi-Pay Cafeteria-kártya 2011: kártyán is érkezhetnek a béren kívüli juttatások

Mi éri meg jobban 2011-ben: 200.000 Ft éves béremelés, vagy 200.000 Ft béren kívüli juttatás?

Cafeteria kalkulátor 2011 - A béren kívüli juttatások változása 2011-ben