BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Minimálbér 2012: börtön járhat a minimálbérrel csalóknak

E-mail Nyomtatás PDF


Minimálbér 2012: börtön járhat a minimálbérrel csalóknak. Szigorodik a Btk., mely szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés járhat azért, ha a munkáltató hat alkalmazottat minimálbérre jelent be, ám havonta nekik 60 ezer forint helyett 90 ezer forintot fizet. A Btk. módosítani javasolt hatályos passzusa a pénzügyi bűncselekményeket taglalja, ezen belül is az adócsalást, a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalást és a jövedékkel való visszaélést.

Ez a szabályozás már ma is megdöbbentően szigorú. Kétmillió forintnál magasabb érték felett elkövetett csalásért már egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható − ezt össze lehet gyűjteni azzal, ha hat alkalmazottat minimálbérre jelent be a munkáltató, ám havonta nekik 60 ezer forint helyett 90 ezer forintot fizet. A szürke jövedelemrész után ugyanis 2,2 millió forint adót és járulékot kellett volna fizetni.

Néhány évvel ezelőtt került be a Btk.-ba a munkáltatással összefüggő csalások szigorúbb büntetése, ám ez a gyakorlatban nem járt semmilyen érezhető következménnyel: a fülön csípett feketén foglalkoztatók nem kerültek tömegével börtönbe, s a feketén történő foglalkoztatás sem szorult vissza. Ennek az az oka, hogy hiába állapít meg az adóhatóság jelentősebb adóhiányt, az érintettek legfeljebb közigazgatási eljárásban kerülnek bíróság elé, büntetőeljárás csak elvétve indul.

Mostantól a táppénzcsalás, jogtalanul megállapított rokkantság is jelentheti a börtönt, legfeljebb két évre. Ez a büntetés csak szolgáltatás, jogosultság megállapítójára vonatkozik, akinek jár a hozzájárulás, nem csukható börtönbe.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal várhatóan nagyobb hangsúlyt helyez majd arra, hogy a csalások büntetőjogi következményei se maradjanak el. Ez főleg azért valószínű, mert a hatóság ismét rendelkezik nyomozati jogkörrel. (napi.hu/berkalkulator.net)

Minimálbér 2012: ennyi lesz a minimálbér 2012-benNewer news items:
Older news items: