BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Bérkompenzáció és béremelés 2012 - Kötelező fizetésemelés 2012. január 1-től

E-mail Nyomtatás PDF


Bérkompenzáció és béremelés 2012 - Kötelező fizetésemelés 2012. január 1-től. Osztanak-szoroznak a hazai vállalatok: vajon mennyivel nőnek 2012. január 1-jétől a bérköltségeik, ha életbe lép a kisebb keresetűek kompenzálásáról szóló rendelet? Azoknak a cégeknek kell mélyebben a zsebükbe nyúlni, amelyeknél nagyobb a kiskeresetűek aránya.

A tervek szerint a jövő évtől kötelező intézkedésnek az állami tulajdonú MVM és a MÁV már ez év elején eleget tett. Nem automatikus az emelés a versenypiaci cégeknél. Igaz, például a Videotonnál is megtörtént a még életbe sem lépett szabályozásnak megfelelő béremelés, de csak azért - hangsúlyozta a Világgazdaságnak Sinkó Ottó vezérigazgató -, mert a cég eredményessége akkor ezt lehetővé tette. A 2012-es kötelező szintű emelésre azonban nem látszik több tartalék.

A béremelés elvárt mértéke az eddigi kevés információ alapján 2012 januárjától valószínűleg átlagosan 8,3 százalék lesz, egy évvel később pedig újabb 9,6 százalék a legalacsonyabb fizetési kategóriákban ahhoz, hogy az érintett dolgozók nominálisan megkapják ugyanazt a nettó fizetést, mint jelenleg. Ez a minimálbér környékén fizetettekre vonatkozik. A havi bruttó 190 ezer forintnál kisebb keresetűeket egyre csökkenő mértékben, de még érinti.

A parlament hétfő délután elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy a 300 ezer forint alatti bérek emeléséről rendeletet alkosson.

A parlament döntésével a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal folytatott konzultáció után rendeletben határozza meg a bruttó 300 ezer forint alatti jövedelmek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést.

A törvényjavaslat második pontja rögtön ki is mondja, hogy a béremeléseket a munkaügyi ellenőrök ellenőrizhetik. Amennyiben a munkaügyi ellenőrzés megállapítja, hogy nem történt meg a béremelés legalább az alkalmazottak kétharmadánál, akkor ezt határozatban rögzítik. Pusztán a béremelés elmaradásáért nem büntethető a munkáltató, legalábbis pénzbírsággal nem. Viszont nem indulhat közbeszerzési eljárásokban és nem kaphat állami támogatást - olvasható "az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról" szóló friss javaslatban.

A javaslat indoklása a törvényre azért van szükség, hogy a közszférában végrehajtott bérkompenzációhoz hasonlóan egyetlen munkavállalónak se csökkenjen a jövedelme. A törvény 2012 januárjától lép hatályba, bár a nettó jövedelemcsökkenést a 2011 januárjában életbe lépett szja-változások okozták. Viszont a javaslatból nem derül ki, hogy mi tekintendő bázisnak, vagyis mihez képest kell a jövedelmek nettó értékét megőrizni. A törvény 2014 januárjáig lesz hatályban. (vg.hu/napi.hu/berkalkulator.net)

Friss: Támogatást kaphatnak a béremelést vállalni nem tudó cégek

A kormány azt tervezi, hogy az a cég, amely 5 százalékkal sem tudja emelni a bérkompenzációra szorulók bérét költségvetési pénzekre pályázhat majd - értesült az MTI Hírcentrum.

A Duna TV esti Híradójában elhangzottak szerint a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az adóváltozások miatt ne csökkenjen senkinek a nettó bére, vagyis, hogy mindenkinek, akinek bruttó bére nem éri el a havi 218 ezer forintot, az adójóváírás kivezetése miatt kieső jövedelmét kompenzálják.

Az eddig elfogadott szabályozás szerint 5 százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk a cégek hajtanák végre, e fölött pedig a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány vállalja a teljes kompenzációt.

A munkaadók járulék jóváírással, pontosabban új nevén, a szociális adó jóváírásával ellentételezhetik az öt százalék feletti emeléseket. Vagyis a 18 százalékos minimálbér emelésből öt százalék jut a vállalkozásra, és 13 százalék a költségvetésre, mégpedig úgy hogy ezt a bizonyos 13 százalékot már nem is kell befizetni a tb-kasszának. Ugyanakkor sok cégnek nem jut majd az 5 százalékos emelésre sem, ezt a problémát orvosolhatná az állami támogatás. (MTI)