BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Táppénz kalkulátor 2011: felére csökken a táppénz összege 2011. május 1-től

E-mail Nyomtatás PDF


Táppénz kalkulátor 2011: felére csökken a táppénz összege 2011. május 1-től. Az eddigi felére csökken a táppénz napi összegének felső határa májustól. A parlament megszavazta ugyanis szerda este az államháztartási törvény módosítását és azon belül a táppénz összegének változásáról szóló indítványt.

Felére csökkentette a táppénz maximális keretét a Parlament, de ez a keresőképtelenek jelentős részét nem érinti. A módosítás szerint a táppénz naponta kapható összege legfeljebb 5 ezer forint lesz. Eddig ez maximum 10 ezer forint lehetett.

A kormány ezzel azoknak a számát szeretné csökkenteni, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt. Újdonság, hogy a veszélyeztetett terhes kismamáknál már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem pedig a munkáltató által fizetett betegszabadság. A változások 2011. májustól érvényesek.

A táppénzszabályok módosításától a kormány 5 milliárd forint megtakarítást vár, a rendelkezéseket azoknál a munkavállalóknál kell alkalmazni, akik április 30. után kerülnek keresőképtelen állapotba.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka lesz.

Változás azonban, hogy a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatná meg az eddigi 400 százalék helyett.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része a táppénz naponkénti felső határa. Változás az is, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság. A rendelkezéseket az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni.

Egy évről 30 napra csökkent a passzív táppénz

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatójában a magyarországi táppénzes folyamatokat 1990-től 2009-ig mutatja be. Míg 1990-ben 100 millió nap/évről indultunk, 2009-re 40 millió nap alá csökkent a táppénzen töltött napok száma. Ha a Magyarországon dolgozó 3 millió 700 ezer munkavállalóval számítunk ez azt jelenti, hogy még ma is átlagosan évi 10 napot van mindenki betegállományban.

Ezzel párhuzamosan a táppénzkifizetések meredeken megemelkedtek: évi 25 milliárd forintról 110 milliárd forintra. A minisztérium itt nominális költségekkel számolt, reálalapon, azaz inflációval leszámítva más képet kapnánk.

A korábbi években a táppénzes állomány a teljes keresőképtelen állományon belül 10 százalékpontot csökkent, de csak azzal együtt, hogy közben a passzív táppénzt bevezették (a passzív táppénz a munkaviszony megszűnését követő 3 munkanapban keletkező keresőképtelenség esetén igényelhető). A táppénzes kiadások viszont csak az Egészségbiztosítási Alap teljes kiadási oldalának megegyező mértékben nőttek, 2003-ban az akkor bevezetett táppénzszabályok nyomán csökkentek a kiadások az Alapon belül, de 2007-ben megfordult a trend, és egyre magasabb összeget tett ki az Alapon belül a táppénz, ám ez a minisztérium szerint nem a táppénzre kifizetett kiadások növekedése, hanem az Alap teljes összegének visszafogása miatt következett be.

Táppénz 2011: táppénz és betegszabadság változások 2011-ben

Kinek jár passzív táppénz?

Betegszabadság 2011: betegszabadság számításaNewer news items:
Older news items: