BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Táppénz 2011: táppénz és betegszabadság változások 2011-ben, táppénz kalkulátor

E-mail Nyomtatás PDF


Táppénz 2011: táppénz és betegszabadság változások 2011-ben, táppénz kalkulátor a 2011. április 30. után életbe lépő új szabályok alapján. Felére csökkentette az Országgyűlés a táppénz napi összegének lehetséges maximumát, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.

Másfél hónap múlva (2011. április 30. után) szigorúbb táppénz-szabályozás fog életbe lépni, melynek értelmében az eddigi napi maximum 10.400 Forintnak legfeljebb a felét kaphatják kézhez a betegállományban lévők.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka. Az államháztartási törvényhez beterjesztett módosító javaslat értelmében ugyanakkor a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatja meg az eddigi 400 százalék helyett.

A táppénz napi összege így legfeljebb körülbelül ötezer forint lehet, szemben az eddigi mintegy tízezer forintos maximummal. Szeretnék csökkenteni azoknak a számát, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része a táppénz naponkénti felső határa. A kormány azért döntött e javaslat támogatása mellett, mert szeretné minél jobban lecsökkenteni azoknak a számát, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt.

A másik fontos változtatás a veszélyeztetett terhes kismamákhoz kötődik. Ők eddig az első 15 napon - csakúgy, mint a többi táppénzen lévő - a munkáltatótól kapták a táppénzüket. A változtatás szerint már az első naptól kezdve az Egészségbiztosítási Alapból kapnák a táppénzt - ismertette a szóvivő.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része a táppénz naponkénti felső határa. A rendelkezéseket az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni.

(berkalkulator.net)

Táppénz kalkulátor 2011: miért felezte meg a kormány a táppénz összegét?

Passzív táppénz 2011-2012 - Kinek jár passzív táppénz?

Tipp: Betegszabadság 2011: betegszabadság számításaNewer news items:
Older news items: