BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Közmunkaprogram 2011-2012: elindult az új közmunkaprogram-rendszer

E-mail Nyomtatás PDF


Közmunkaprogram 2011-2012: elindult az új közmunkaprogram-rendszer. Közmunkaprogram indult a magánerdőkben, a Nemzetgazdasági Minisztérium 710 millió forint összegű támogatásával mintegy 800 állástalan ember jutott munkalehetőséghez.

A tárca márciusban 1,5 milliárd forint összegű támogatásra írt ki pályázati lehetőséget az erdőtulajdonosoknak, akik közül 64-en, 802 közmunkás hat és kilenc hónapos, 8 órás foglalkoztatásához 710 millió forint összegű támogatást kaptak - mondta az államtitkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. A  pályázóknak 10 százalékos önerőt kellett biztosítani a közmunkához, így a magánerdőkben közel 800 millió forint értékű foglalkoztatás valósul meg a következő hónapokban.

Az alkalmazott állástalanok minimálbért, vagy - képzettség esetén - szakmunkás minimálbért kapnak a közmunkáért. A magánerdőkben rendbe teszik a közlekedési-, sétáló- és turistautakat, a pihenőpadokat, illetve tanösvényeket, valamint vágástakarítást, gyommentesítést végeznek. Felszámolják az esetleges illegális hulladéklerakókat, illetve bekapcsolódnak a telepítési munkálatokba is. Emellett szakmai képzésbe is bekapcsolódhatnak, fakitermelői, vagy motorfűrész-kezelői végzettséget szerezhetnek.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a magánerdőkben indított program újnak számít, hiszen korábban soha nem alkalmazhattak még közmunkásokat a tulajdonosok. Az első ízben indított közmunkaprogram tapasztalatainak levonása után elképzelhető, hogy a 1,5 milliárdos keret megmaradt részét, mintegy 800 millió forintot - új pályázat alapján - további foglalkoztatási programokra használják majd fel a magánerdőkben.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a jövő héten további 1.700 munkanélküli alkalmazásával a vízügyi igazgatóságoknál és a vízügyi társulásoknál indítanak közmunkaprogramot. Czomba Sándor tájékoztatása szerint jelenleg 87.000 ember vesz részt a közfoglalkoztatásban. Kiemelte, hogy az önkormányzatoknál 16 ezer embert alkalmaznak 8 órás időtartamban, akik 9-11 hónapot dolgozhatnak. Megemlítette, hogy a múlt évben 9.200 volt a helyhatóságoknál foglalkoztatottak száma.

Az államtitkár kitért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkanélküliségi helyzetre is, s örvendetesnek nevezte, hogy a magánerdőknél indított közmunkaprogramban kétszázan dolgozhatnak, míg a jövő héten induló vízügyi programban további háromszázan jutnak majd munkához. A térségben - jegyezte meg - jelenleg a 70 ezerhez közelít a nyilvántartott álláskeresők száma. (inforadio.hu/fidesz.hu/berkalkulator.net)

Közmunka munkanélküli segély helyett 2011-2012: szigorú közmunka-program indul

Közmunkabér 2011-2012: 57 ezer forint lesz a közmunkabér összegeNewer news items:
Older news items: