BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Fizetett szabadság 2011-2012: kevesebb lesz a fizetett szabadság, a pótlék, és a fel­mon­dási idő

E-mail Nyomtatás PDF


Fizetett szabadság 2011-2012: kevesebb lesz a fizetett szabadság, a pótlék, és a fel­mon­dási idő. Mindemellett pedig jóval többet kell majd dolgozni 2012-től. A munkáltató két hét egybefüggő szabadságot adhat ki az eddigi három hét helyett, emellett csökkenhet a fizetett szabadság napok száma - ez a kormány terve.

Joggal sóhajthatott fel minden munkavállaló, amikor megismerte, mit tervez a kormány a foglalkoztatás átalakításában, az pedig maximum enyhe gyógyír, hogy az új rendszer hosszútávon gyümölcsöző lehet.

A kormány a konvergenciaprogram részeként több, a munkavállalókat érintő módosítást fog beterjeszteni a nyáron a parlament elé. Az eddigi három helyett hat hónapos lehet a próbaidő, esetenként 44 órára bővülhet egy munkahét túlórapénz nélkül, a fizetett szabadság napok számát kissé korlátoznák és egyben legfeljebb két hetet lehetne ebből kivenni, emellett a munkanélküliségi járadék időtartamát 90 napra csökkentenék, és első látásra is pozitív elem az, hogy a gyesről visszatérő kismama szabadságát nem köteles kivenni, hanem megváltható lenne pénzben.

Az intézkedéscsomag alaposan megváltoztatná a foglalkoztatás feltételeit: jelentősen csökkentenék a hétvégi és éjszakai bérpótlékokat, így az egyik legfőbb érvüket szüntetnék meg a vasárnapi kötelező zárva tartás ellen hadakozóknak. Hiszen kis pótlékkal már nem érné meg a vasárnapi munka bevállalása. Továbbá a kabinet lehetővé tenné a heti 48/60, vagyis a napi akár 12 órás munkavégzést is.

Bizonyos munkakörökben a jelenlegi szakképzett dolgozókat szakképzetlenek váltanák fel, több területen ugyanis megszűnnének a kormány által „feleslegesnek” minősített, többek között OKJ-s képesítési követelmények. A cél e módosítással az, hogy az egyszerűbb, betanítható munkáknál a vállalkozások a garantált bérminimumnál kevesebbet fizethessenek a dolgozóknak. (metropol.hu/inforadio.hu/berkalkulator.net)

Kapcsolódó cikkek:

Szabadság 2011-2012: csökken a fizetett szabadságnapok száma

Csökken az éjszakai és hétvégi bérpótlék, a végkielégítés és a felmondási idő is

Mennyi bérpótlék jár? - Bérpótlékok 2011-2012: éjszakai pótlék, műszakpótlék, ügyeleti pótlékNewer news items:
Older news items: