BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Felmentési idő 2011-2012 - Mennyi felmentési idő jár a közalkalmazottaknak nyugdíj előtt?

E-mail Nyomtatás PDF


Felmentési idő 2011-2012 - Mennyi felmentési idő jár a közalkalmazottaknak nyugdíj előtt? Jár-e annak a munkavállalónak nyolc hónap felmentési idő, aki közalkalmazottként dolgozik? A felmentési időről mindent megtudhat a berkalkulator.net oldalán. A közalkalmazotti munkaviszonyra vonatkozó törvény szerint a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött 30. év után a felmondási idő 6 hónappal meghosszabbodik.

A közalkalmazotti munkaviszonyra vonatkozó törvény szerint a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött 30. év után a felmondási idő - amely 60 nap és egyébként is jár - 6 hónappal meghosszabbodik. Ha a munkaviszony megszüntetésére nem a munkavállaló alkalmatlansága, vagy nem megfelelő munkavégzése miatt kerül sor, jár a 8 hónapos felmentési idő.

A felmentési idő rendes felmondás esetén jár. A felmondási idő felére köteles a munkáltató a dolgozót a munkavégzés alól felmenteni. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.

A felmondási idő minimum harminc nap maximum egy év. A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött három év után öt nappal,

  • öt év után tizenöt nappal,
  • nyolc év után húsz nappal,
  • tíz év után huszonöt nappal,
  • tizenöt év után harminc nappal,
  • tizennyolc év után negyven nappal,
  • húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik.

A munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni. A munkáltató rendes felmondása esetén, ha a munkavállaló a felmondási idő alatt munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentése előtti időpontra kéri, a munkáltató köteles a munkaviszonyt a munkavállaló által megjelölt időpontban megszüntetni.

A felmentési idő tartamára a munkavállalót átlagkereset illeti meg, kivéve azt az időszakot, amely alatt munkabérre egyébként sem lenne jogosult.

A felmentési idejét töltő munkavállaló létesíthet újabb munkaviszonyt, ezt semmilyen jogszabály sem tiltja.Newer news items:
Older news items: