BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Diákmunka 2011: nyári diákmunka körkép Budapesten és Magyarországon

E-mail Nyomtatás PDF


Diákmunka 2011: nyári diákmunka körkép Budapesten és Magyarországon. Az összeállításból kiderül, hogy hol és mennyiért éri meg diákmunkát vállalni, mennyi egy átlagos nyári munka órabére Budapesten és vidéken. A tanév végével dákok ezrei keresnek munkalehetőséget a nyári szünetben. A munkák kínálata széles: csomagolás, szórólapozás, kérdőívezés, telefonos, irodai, informatikai, hostess munkák közül válogathatnak a jelentkezők, de akár buli fotózást is vállalhatnak.

Az átlagos béreket tekintve ugyan jobban járnak a budapestiek, az álláskínálatok összetételében viszont nincs különbség vidék és főváros között.

Vendéglátás, feldolgozóipar, turizmus, rendezvényszervezés és kereskedelem területén jelentkező megnövekedett kapacitásigényt már évtizedek óta diákmunkával elégítik ki a munkaadók. Valójában szinte bármilyen gazdasági ágazat előnyt kovácsolhat a magas számú álláskeresőkből a nyári időszak alatt.

A vállalatok első számú szempontja a költséghatékonyság és a gyors, megbízható szervezés. A diákmunkát alkalmazó vállalatok, ha Iskolaszövetkezetekhez fordulnak, teljes körű szolgáltatást és járulékkedvezményeket kapnak. A szövetkezetek nem csak kiválasztják a cég számára a feladatra legalkalmasabb jelölteket, hanem a munkaügyi adminisztrációt, bérszámfejtést, munkaidő-összegzést is elvégzik a megbízó helyett.

A törvényben meghatározott minimálbért a diákoknak is ki kell fizetni a ledolgozott órákért.

A legtöbb munkaajánlat Budapest területéről érkezik, de a főváros mellett szinte minden nagyvárosban van iskolaszövetkezet vagy munkalehetőség. Győr, Debrecen, Pécs, Szeged, Kecskemét diákjai sem maradnak munka nélkül. A vidék és a nagyvárosok álláskínálatainak összetételében nincs ugyan különbség, a béreket tekintve viszont igen.

A bérek Budapesten és környékén, például Gödöllőn 15-20 százalékkal magasabbak, mint vidéken. Ez a különbség a válság előtt akár 30-40 százalékot is elérte, de 2008-2009-ben jelentősen mérséklődtek a budapesti fizetések. A vidéki bérek nem változtak, mert azok a válság előtt is a minimális összeg (jelenleg 449 Ft/óra) közelében mozogtak.

Fontos információ, hogy diákmunkával nem lehet meggazdagodni, de a ledolgozott órák függvényében a kitartóbbak akár százezer forintot is kereshetnek. A legnagyobb fizetést az informatikai munkát végzők kapják, az ő órabérük minimum 800 forint, de egy JAVA programozó 3000 forintos órabérben is dolgozhat. A fordítási, tolmácsolási munka, illetve a diáktanítás, korrepetálás szintén magas bérezésű, általában 900 forintos órabér jár értük. Kevesebb fizetéssel jár azonban a diáklányok körében divatos hostess munka, itt 600 és 800 forint között mozog az órabér. Jóval alacsonyabb a fizetés fizikai munkák esetében: csomagolással 480-550, árufeltöltéssel 450-520, kasszázással 500, gyorséttermi munkával pedig 470 forintot kereshetnek a diákok óránként. A szórólapozás, kérdőívezés valamivel jövedelmezőbb, általában 600 forintos órabért kaphat érte a tanuló, de azt is figyelembe kell venni, hogy ezek csak pár órás munkák, így egy nap alatt nem lehet velük sokat keresni.

A diákok körében a legnépszerűbbek az irodai adminisztratív feladatok, a megrendelők viszont kevés irodai munkával szolgálnak. Legnagyobb számban fizikai betanított munkákra kérnek diákokat, mint takarítás, csomagolás, borítékolás, címkézés, jegyszedés vagy ruhatár-üzemeltetés. (hrportal.hu/felvi.hu/berkalkulator.net)Newer news items:
Older news items: