BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Családi adókedvezmény és 16 százalékos szja 2011-től

E-mail Nyomtatás PDF


2011. január elsejétől életbe lép az új adórendszer. A legtöbbeket érintő új szabály szerint a jövő évtől a jövedelmek 16 százalékát kell személyi jövedelem adóként (szja) befizetni. A családi kedvezmény már egy gyermek esetén is csökkenti az adóalapot, havonta 62 ezer 500 forinttal.

Az szja-csökkentés nem csak a munkabérre vonatkozik. Minden olyan jövedelem adója 16 százalék lesz, amely után szja-t kell fizetni. Az egykulcsos adórendszer bevezetésével jelentősen csökkennek az adminisztrációs terhek, egyszerűsödnek az adóelőleg-szabályok. 2011-től a magánszemélyek széles körének az eddiginél egyszerűbb, kevesebb adatot tartalmazó, átláthatóbb adóbevallást kell készítenie.

Életbe lépnek a családi kedvezmények

A családi kedvezmény csökkenti az adóalapot. Ez már egy gyermektől, és jövedelemkorlát nélkül érvényesíthető, mértéke egy és két eltartott esetén havonta és kedvezményezett eltartottanként 62 ezer 500 forint, három és több eltartott esetén havonta és kedvezményezett eltartottanként 206 250 forint.

Az adójóváírás megmarad

A jelenlegi havi 15 ezer 100 forint adójóváírás helyett jövőre maximum 12 ezer 100 forint vehető igénybe, amit teljes összegben 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig, csökkenő mértékben pedig 3 millió 960 ezer forintos éves keresetig lehet érvényesíteni.

Átalakul a nem pénzbeli juttatások adózása

Megszűnik a természetbeni juttatás adójogi kategória. A nem pénzben történő juttatások fő szabály szerint az összevont adóalap részeként adókötelesek, a juttatás utáni személyi jövedelemadót a magánszemély fizeti, és mind a magánszemélyt, mind a kifizetőt terheli járulék, illetve hozzájárulás-fizetési kötelezettség is.

A törvényben meghatározott szűk körben a nem pénzbeli juttatások után a kifizetőt terheli a személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség. Idetartoznak azon juttatások, amelyeknél nem állapítható meg a magánszemély által megszerzett bevétel nagysága. Ugyancsak idetartozik a reprezentáció, az üzleti ajándék, a csoportos biztosítás, a telefonszolgáltatás magáncélú használata miatt keletkező bevétel, a béren kívüli juttatások értékhatárt meghaladó része.

A juttatások további köre kedvezményezett béren kívüli juttatás, amely után szintén a kifizető fizet személyi jövedelemadót, de más közteher (járulék-, eho-) kötelezettség nem terheli. Idetartozik 2011-től az üdülési csekk, az üdülési szolgáltatás, az önkéntes pénztári támogatások, étkeztetés formájában juttatott bevétel (a meleg étkeztetés, illetőleg meleg és hideg étel vásárlására jogosító utalvány), a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, az internethasználat juttatása, és új elemként a Széchenyi Pihenő Kártya-számlára történő munkáltatói hozzájárulás.

Eddig a természetbeni juttatások után a kifizetőnek 54 százalék személyi jövedelemadót, és a juttatás személyi jövedelemadóval növelt értéke után 27 százalék társadalombiztosítási járulékot, vagy a juttatás értéke után 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kellett fizetnie. Az új törvény szerint ezentúl a kifizető 16 százalék személyi jövedelemadót, és minden esetben 27 százalék egészségügyi hozzájárulást, eho-t fizet.

Járulékok

A nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalékról 10 százalékra emelkedik 2011-től (a kormány ebből finanszírozza a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjazását).

Új járulékkedvezmény a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására az, hogy a tb-járulékkedvezmény azon munkavállalók után vehető igénybe, akik a gyermekgondozási szabadságról visszatérve korábbi munkáltatójuknál részmunkaidőben helyezkednek el. A gyedről, gyesről visszatérő nő (vagy férfi) mellett az a személy is kedvezményezett, aki korábban az adott munkakörben helyettesítette a munkahelyére visszatérő személyt, vagy pedig ugyanazon munkakör részmunkaidős betöltésére újonnan vették fel. Mindkét személy után a munkáltatónak a 27 százalékos tb-járulék helyett 20 százalék tb-járulékot kell 2011. január 1-jétől fizetnie.

Egyéni vállalkozók

Egyéni vállalkozó esetében a vállalkozói személyi jövedelemadó mértéke 500 millió forintos adóalapig marad 10 százalék, az e fölötti részre 19 százalék. A vállalkozói osztalékalap után fizetendő adó mértéke azonban 25-ről 16 százalékra csökken.


Családi adókedvezmény és 16 százalékos szja 2011-től

Családi adókedvezmény 2011: már a januári bér után is igénybe vehető

Családi adókedvezmény 2011 - Igénylőlap letöltése (Adóelőleg-nyilatkozat 2011)Newer news items:
Older news items: