BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Ausztriai munkalehetőségek szabadon, 2011. május 1. után - Ausztriai munkák, állások

E-mail Nyomtatás PDF


Ausztriai munkalehetőségek szabadon, 2011. május 1. után - Ausztriai munkák, állások. Ausztria készül a 2011. május 1-i munkaerőpiac nyitásra: ezen a napon, hét évvel a nyolc új tagország felvétele után immár ezen országok polgárainak sem kötelező a munkavállalási engedély. Vagyis Ausztria munkaerőpiaca is megnyílik a magyar munkavállalók számára. E téren semmilyen korlátozástól nem kell tartani, ugyanúgy elég az osztrák munkavállalás bejelentése, mint a többi EU-tagállam polgárai esetében.

A 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozó kelet-közép-európai országok - köztük Magyarország állampolgárai számára idén május 1-től teljesen megnyílik a német és az osztrák munkaerőpiac. Az osztrák cégek szerint főként szakmunkások, betanított munkások és segédmunkások kereshetnek Ausztriában állást; a megkérdezettek fele arra számít, hogy erőteljes munkaerő-áramlás indul országa felé.

Az előzetes felmérések szerint a legnagyobb kereslet az ipari, építőipari és szolgáltatási, kereskedelmi szektorokban, valamint bizonyos irodai, illetve technikai területen várható. Többen úgy látják: leginkább az idegenforgalomban és a vendéglátásban jelenhetnek meg új munkavállalók, míg a pénzügyi szektor és a közszféra viszonylag érintetlen maradhat e hatástól. A felmérésben megkérdezett osztrák cégek szerint főként szakmunkások, betanított munkások és segédmunkások kereshetnek Ausztriában állást.

Félelmek mindkét oldalon vannak. Ausztriában a magyar munkavállalók tömeges beáramlását tartják egyesek (nem a szakemberek) veszélynek, a nagyobb kínálat miatt a bérek leszorítását – míg az érintett magyarokban az az aggodalom alakult ki, hogy szorultabb helyzetüket kihasználva az osztrák munkaadók előnytelen feltételekre kényszerítik.

A tömeges bevándorlás lehetőségét a szakemberek cáfolják, a többi, mindkét oldalon felvetődő aggodalmakat pedig az osztrák kormány nagyon tudatos rendelkezéssel teszi okafogyottá.

Az osztrák vállalatoknak mintegy kétharmada számít rá, hogy a nyitás kedvező hatással lesz munkaerőpiacukra. A cégek körülbelül 6 százaléka kézzelfogható tervekkel rendelkezik a külföldi munkaerő foglalkoztatására, 40 százalékuk pedig jelenleg is foglalkoztat külföldit.

Általános vélekedés és elvárás jelenleg Ausztriában, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék: a kelet-közép-európai munkavállalókat ne alkalmazhassák az osztrák előírásban rögzítettnél alacsonyabb bérért. Nyugati szomszédunk jogszabályai eddig is biztosították, hogy csak a törvényben vagy ágazati kollektív szerződésben előírt legkisebb munkabérért legyenek alkalmazhatók külföldiek.

Az ausztriai elhelyezkedést általában nehezítő tényezők között szokás megemlíteni a nyelvtudás elégtelenségét, valamint az alkalmazott technológia hiányos ismeretét. Fontos kiemelni: ahhoz, hogy az osztrák cégek külföldi munkavállalókat vonzzanak, az állást keresőknek azonos bérfeltételek mellett olyan többletköltségekkel is számolniuk kell, mint a szállás biztosítása.

Az Osztrák Gazdasági Kamara számtalan rendezvényen igyekszik eloszlatni tagjai félelmeit. Szakértőik a munkaerő szabad áramlásának kedvező aspektusaira helyezik a hangsúlyt. Jelenleg Ausztriában hiány van szakképzett munkaerőből, így a munkaerő piaci nyitás kifejezetten előnyös a gazdaság számára. 2011. május 1. után összesen kb. 20-25 000 új munkavállalóval számolnak az EU-8 országokból, ugyanakkor az elkövetkező 2 évben az osztrák munkaerőpiacról demográfiai okokból, nyugdíjazás miatt mintegy 15-17 000 munkavállaló kiválásával számolnak, így vélhetően a munkaerő piaci nyitás Ausztriában nem fog feloldhatatlan feszültségekkel járni. (napi.hu/szervuszausztria.hu/berkalkulator.net)

Kapcsolódó cikk: Építőipari munkavállalók ausztriai és németországi munkavállalásaNewer news items:
Older news items: