BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Adóbevallás 2012: határidők és adóbevallás nyomtatványok a 2012-ben benyújtandó SZJA-bevalláshoz

E-mail Nyomtatás PDF


Adóbevallás 2012: határidők és adóbevallás nyomtatványok a 2012-ben benyújtandó SZJA-bevalláshoz. A magánszemélyek a 2012-ben is választhatják az APEH közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségük teljesítéséhez, erről 2012. február 15-ig kell eljuttatniuk nyilatkozatukat az adóhivatalhoz. A 2012-ben benyújtandó és a 2011. évre vonatkozó adókötelezettség teljesítésekor a magánszemély a következő három lehetőség közül választhat: önadózóként benyújtja a 1153-as teljes adattartalmú vagy csökkentett adattartalmú bevallást, az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújt be, vagy a munkáltatótól kéri az éves adójának a megállapítását.

2012. február 15-éig lehet az egyszerűsített bevallás választásáról szóló 1153Ny számú nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) megküldeni. A február 15-ei határidő jogvesztő.

A személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására köteles magánszemély, ha nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltatója azt nem vállalja, bevallási kötelezettségének az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással is eleget tehet. Az egyszerűsített bevallás tehát egy olyan, a NAV által nyújtott szolgáltatás, amelynek igénybevételével a bevallás kitöltésére fordított idő megspórolható, illetve amellyel az adóbevallásban esetlegesen elkövetett hibák elkerülhetőek.

A 1153Ny nyilatkozat az egyszerűsített bevallás választására jogosult személyek esetében megtalálható a bevallási egységcsomagban, illetve letölthető a internetes oldalról, továbbá beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. A nyilatkozat rendkívül egyszerű, ugyanis abban konkrét számadatokat nem kell feltüntetni, elegendő „x”-el jelölni az adókötelezettség szempontjából lényeges legfontosabb tényeket – például azt, hogy a magánszemély 2011 évben értékesített-e ingatlant. A nyilatkozat választásának feltételeit a kitöltési útmutató tartalmazza.

Amennyiben a magánszemély azt jogszerűen választja, az állami adóhatóság az előre kitöltött egyszerűsített bevallást április 30-ig küldi meg az adózó részére. Ha a magánszemély elfogadja a bevallást, akkor azt aláírva küldi vissza az állami adóhatósághoz. Eltérés esetén az adózó a bevallást javíthatja vagy kiegészítheti, s így juttatja el a NAV részére. A visszaküldés határideje: 2012. május 21.

Az egyszerűsített bevallást 2009-ben vezette be az adóhatóság, az első évben közel 279 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az egyszerűsített bevallás lényege, hogy az adózó egy nyilatkozattal megbízhatja az APEH-et, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el személyre szóló szja-bevallás ajánlatát. Azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, egy rövid, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot kell kitölteniük és elküldeniük az adóhatóságnak február 15-ig.

Adóbevallás 2012

A söralátét-méretűre ígért adóbevallásnak bonyolultak a feltételei, az adóhatóság 13+1 kérdéses totóval is próbál segíteni a magánszemélyeknek. Elkészíttethetjük az adóhivatallal is a bevallásunkat, de sokan abból is ki vannak zárva.

Sajnos az idén sem lesz egyszerű az adózó dolga, annak ellenére, hogy már söralátéten, vagyis egy adónyilatkozat kitöltésével is lehet teljesíteni a kötelezettséget. Mivel az összes jövedelem meghatározásában jelentős változások történtek, bonyolultabb a számítás még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint is.

Az idén is többféle szja-bevallási lehetőség közül választhatnak azok, akiknek nincs akkora szerencséjük, hogy a munkaadójuk vállalja helyettük a feladatot a munkáltatói adómegállapítás keretében.

Újdonságot jelent a söralátét néven elhíresült adónyilatkozat, ami kétségkívül rövid, mégsem egyszerűbb a kitöltése, mert nem lehet csak simán átvezetni rá a munkáltatótól legkésőbb január 31-éig megkapott (11M30 jelű) igazoláson lévő adatokat, hanem azokból még számolgatni is kell. Söralátétet (1153 ANY jelű nyomtatványt) csak az tölthet ki, akinek kizárólag egy munkáltatótól származik jövedelme, amely után a tavaly levont adóelőleg és a ténylegesen fizetendő, illetve visszaigényelhető adó különbözete az ezer forintot nem haladja meg. Ilyen összeget az adóhatóság nem tart nyilván, vagyis nem kell kifizetni, és nem is térítik vissza. Azoknak tehát, akik ennél nagyobb összeget szeretnének visszakérni az adóhatóságtól, nem a söralátétet kell kitölteni.

További fontos feltétel, hogy csak az élhet az adónyilatkozat lehetőségével, aki nem akarja megosztani a családi kedvezményt szülőtársával, és csak arra az összegre tart igényt, amit az előző év során a munkáltató a fizetésből levont adóelőleg megállapításánál már figyelembe vett.

A fentieken kívül még számos kitétel van, amit teljesíteni kell, ezek megtalálhatók a nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutatóban. Ha ezen nem igazodik ki az adózó, akkor sem kell kétségbeesni, mert az adónyilatkozat lehetőségéről és feltételeiről kötelező tájékoztatni a munkaadónak azokat, akik megfelelnek a feltételeknek, február közepéig. Az adóhatóság a kitöltési útmutatóban 13+1 kérdéses totóval is segít, ha mindre IGAZ a válasz, akkor nyugodtan választhatja az adónyilatkozatot az érintett. Utóbbi kitöltésénél arra nagyon kell figyelni, hogy a bevalláson szereplő adóévi összes jövedelem alatt a szuperbruttósított, vagyis 1,27-el felszorozott összeget kell érteni, nem a sima bruttót, és nem is a családi kedvezménnyel korrigált szuperbruttósított összeget. A söralátétet, csakúgy mint a sima bevallást, legkésőbb május 21-éig kell beadni.

Az adóhivatal egy kitöltött dokumentumot nyom az orrunk alá

Az idén is lehet élni a söralátétnél kicsit nagyobb, egyszerűsített bevallás lehetőségével, amelynek lényege, hogy az elszámolást gyakorlatilag az adóhatóság tölti ki, az adózónak csak ellenőriznie kell. Az egyszerűsített bevallás akkor választható, ha kizárólag munkáltatótól és/vagy kifizetőtől származott az illető bevétele, amelyből vontak adóelőleget.

Van persze számos kizáró tényező még: például egyéni vállalkozás, tartós befektetésből származó jövedelem, befizetés az államadósság elleni alapba, 98 százalékos különadó alá tartozó bevétel. Az egyszerűsített adóbevallásra február 15-éig lehet jelentkezni, a 1153NY jelű nyilatkozat beadásával.

A NAV ezután elkészíti a dokumentumot, és április 30-áig elküldi az adózónak, akinek az adatokat össze kell hasonlítania a saját igazolásain szereplőkkel. Ha nem talál eltérést, akkor nincs más dolga, mint aláírásával hitelesíteni a bevallást, és az állami adóhatóság részére visszaküldeni május 21-éig. Ha van eltérés, akkor a bevallást az igazolások alapján módosítani kell, és így visszaküldeni. Az egyszerűsített bevallás elektronikus úton is elérhető egy e-mail cím feltüntetésével, vagy azzal, hogy a nyilatkozatot ügyfélkapun keresztül nyújtják be. Aki postán szeretné megkapni a dokumentumot, az semmiképp ne töltse ki az e-mail cím rovatot.

Amire mindenképpen érdemes figyelni

- Meg kell jelölni a bevallás főlapján a megfelelő rubrikába ikszeléssel, ha az adózó a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni, különben csak egy átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez.

- Nem szabad elfelejteni aláírni a bevallást, az adóhatóság szerint az elkövetett hibák közül ez a leggyakoribb.

- Fel kell tüntetni az adóazonosítót a nyomtatványon.

- Idén is lehet kérni legfeljebb négyhavi, pótlékmentes részletfizetést kérni a 100 ezer forintot meg nem haladó szja-fizetési kötelezettségre. Változás azonban az eddig megszokottakhoz képest, hogy az első részlet megfizetésének határideje a leadási határidővel, azaz a 2012. május 21-ével egyezik meg.

- Abban az esetben, ha a magánszemély jövedelméből a kifizető adóelőleget vont le, és az összeget nem a kifizető által levont adóelőleg elnevezésű sorban tünteti fel (mert például saját kötelezettségként írja be), akkor fizetési kötelezettsége keletkezhet a bevallása szerint, holott valójában erről szó sincs. (Forrás: gazdasag.hu/origo.hu)

További hasznos információk:

Adójóváírás 2012: tovább csökken az adójóváírás, az szja-rendszer arányossá válik

SZJA kalkulátor 2012: csökken az adójóváírás 2012-ben, mindenki rosszul jár majd?

Szuperbruttó 2012: a félszuperbruttó kiszámítása 2012-ben