BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

Adó 2011-2012: sokan félreteszik az adócsökkentésből származó többletjövedelmet

E-mail Nyomtatás PDF


Adó 2011-2012: sokan félreteszik az adócsökkentésből származó többletjövedelmet. Az egykulcsos személyi jövedelemadó és a családi kedvezmények hatására keletkező többletjövedelmeket a legtöbben félre szeretnék tenni - közölte az OTP Bank pénteken a Gfk felmérése alapján.

A Gfk az OTP Bank megbízásából reprezentatív felmérést végzett a megtakarítási szokásokról, ennek egyik megállapítása szerint a minimum 500 ezer forint megtakarítással rendelkező megkérdezettek egy negyedének nőtt a január 1-jei adóváltozások révén a jövedelme.

A felmérés szerint  a plusz bevételekből az érintettek 43 százaléka tesz félre többet, mint korábban.

A nagyobb jövedelemről beszámolók 76 százalékának 50 ezer forintnál kisebb mértékben, 24 százalékának pedig 50 ezer forintnál magasabb összeggel lett nagyobb a havi nettó bére.

A megkérdezettek közel fele azt a választ adta, hogy a magasabb bevételből többet tesz félre, mint korábban. A válaszadók 33 százaléka döntő részt feléli a többletkeresetet, jellemzően azok, akiknek 20 ezer forint alatti mértékben nőtt a jövedelmük, az ennél magasabb növekményből már rendszerint félre is tesznek a megkérdezettek.

A válaszadók csaknem negyede fordítja többletjövedelmét adósságainak rendezésére, és erről közel azonosan gondolkodik minden megkérdezett, a plusz jövedelem nagyságától függetlenül.

Nagyobb kiadásra fordítja a jövedelemtöbbletet az összes érintett 18 százaléka, ez a magasabb többletjövedelemmel rendelkezőkre jellemzőbb. Új hitel felvételére, és annak törlesztésére a megkérdezettek 4 százaléka fordítaná a növekményt, ez is a magasabb többletjövedelemmel rendelkezőkre jellemző inkább, 50 ezer forintos többblet felett 10 százalék jelölte meg ezt az opciót.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint kiemelte: a személyi jövedelemadó változások révén az öngondoskodás szerepe is felértékelődhet.

A Gfk kutatásai is azt mutatják, hogy az így jelentkező többletjövedelem felhasználásával kapcsolatban a megtakarítások növelését említették leggyakrabban a válaszadók.

"Ez azért is fontos, mert már kisebb összegű, havi 5-10 ezer forintos megtakarítással is sokat tehetünk jövőnk biztonságáért. Három év alatt például összegyűjthető egy 3 hónapos túlélést biztosító vésztartalék, 10 év alatt pedig 1,5-2 millió forintot is elérhet a megtakarított összeg" - tette hozzá Kovács Antal. (MTI)