BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér számítása 2018-ban

You are here Címlap

2012-től jöhet a söralátét méretű adóbevallás

E-mail Nyomtatás PDF


Adóbevallás 2012, szja-bevallás változások. 2012-től jöhet a söralátét méretű adóbevallás. Az új adócsomag szerint várhatóan 2012-től nyilatkozattal is lehet majd adóbevallást tenni. Az egyszerűbb forma azoknak jelent könnyítést, akik egy helyről kapnak fizetést és egyebek mellett nem kérik a családi adókedvezmény megosztását. A lehetőség egymillió embert érinthet, azonban legkorábban 2012-ben alkalmazható.

Az adócsomag módosítása értelmében a jövőben új formában, adónyilatkozattal is bevallhatjuk a személyi jövedelemadónkat; a munkáltatói adómegállapítás, az önadózás és az adóhatóság közreműködésével készített adóbevallás lehetősége azonban továbbra is megmarad.

Több együttes feltétele is van annak, ha valaki az adóbevallását adónyilatkozattal szeretné letudni. Akkor választható, ha valaki kizárólag egy munkáltatótól szerez jövedelmet, amely után az adót már levonták. A levont, valamint a ténylegesen fizetendő adó különbsége nem haladhatja meg az ezer forintot. Akkor választható ez a forma, ha a magánszemély a családi kedvezményt nem kívánja megosztani, illetve ha nem alkalmaz tételes költségelszámolást. Feltétel továbbá az is, hogy a nyilatkozó csak a munkáltatón keresztül érvényesít adókedvezményt és adójóváírást, illetve ha önkéntes kölcsönös pénztár vagy nyugdíj-előtakarékossági számla javára nem rendelkezik az adójáról.

Abban az esetben is alkalmazható még ez a forma, ha más forrásból is származik valakinek - alkalmanként a százezer forintot meg nem haladó - jövedelme, melyből az adót és az adóelőleget a kifizető hiánytalanul levonta. A törvény szerint a legfeljebb ezer forint különbözetet az adóhatóság nem tartja nyilván: azt a magánszemélynek nem kell megfizetnie, illetve az adóhatóság nem téríti vissza.

A bevallást az adóévet követő év május 20-ig kell teljesíteni. A nyilatkozat beadása a papír mellett történhet elektronikus úton is. Az adónyilatkozat kizárólag a magánszemély adatait, valamennyi adóévi adóköteles jövedelem együttes összegét, személyi jövedelemadó kötelezettségét és a levont személyi jövedelemadó-előleget tartalmazza.

Adószakértők szerint legkorábban a két év múlva beadandó, a 2011-es évi jövedelmekről szóló szja-bevallások lehetnek majd söralátét méretűek. Az egyszerűsítés lehetséges, de előbb a kedvezményeket ki kell vezetni a jogszabályokból. Emellett végig kell gondolni azt is, hogy honnan szerzik majd be azokat a fontos adatokat, amelyeket a jelenlegi, részletes bevallások tartalmaznak. (origo.hu/hir24.hu/berkalkulator.net)

Adóbevallás 2012: határidők és adóbevallás nyomtatványokNewer news items:
Older news items: